РЕШЕНО! Забраняват райския газ за непълнолетни

Здравната комисия единодушно прие законопроекта срещу диазотния оксид

Политика
19:10 - 28 Юли 2022
2717
РЕШЕНО! Забраняват райския газ за непълнолетни

Единодушно, с 15 гласа „за“, парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето, който предвижда забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст.

Забраната важи на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места, предаде БТА. На тези места се забранява и употребата на райски газ.

В изминалите няколко дни омбудсманът на страната сезира здравната министърка и Комисията за защита на потребителите и настоя за дебат в парламента и законодателни промени заради множеството инциденти с малолетни.

Ден по-късно Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, от деца.