Рибa в доматен сос с риган

за 2 порции, 30 мин

Кухня
13:08 - 03 Юни 2020
3450
Рибa в доматен сос с риган

Продукти

400-500 г рибa филе

1 голяма глава лук

1-2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. захар

2 с.л. доматено пюре

400-500 г белени домати - може от консерва

сол, черен и бял пипер

1 с.л. сух риган

6 с.л. течна готварска сметана

½ ч.л. червен пипер – лют или сладък

 

Приготвяне

Обелените и нарязани на тънки филийки лук и чесън се запържват до леко златисто в загретия зехтин или олио.

Поръсва се със захарта и се оставя да се разтопи на тих огън. Добавя се доматеното пюре и се разбърква.

Прибавят нарязаните белени домати. Подправя се със сол, черен пипер и ригана.

Къкри на среден огън около 10 мин., докато сосът се посгъсти.

Рибата се нарязва на едри хапки, овкусява се със сол и бял пипер.

Сметаната се добавя към доматения сос, разбърква се и кипва.

Пускат се парчетата риба и къкри под капак 6-8 мин., като рибата се обръща веднъж.

 

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.