Рибa в доматен сос с риган
за 2 порции, 30 мин
Продукти
400-500 г рибa филе
1 голяма глава лук
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. захар
2 с.л. доматено пюре
400-500 г белени домати - може от консерва
сол, черен и бял пипер
1 с.л. сух риган
6 с.л. течна готварска сметана
½ ч.л. червен пипер – лют или сладък
Приготвяне
Обелените и нарязани на тънки филийки лук и чесън се запържват до леко златисто в загретия зехтин или олио.
Поръсва се със захарта и се оставя да се разтопи на тих огън. Добавя се доматеното пюре и се разбърква.
Прибавят нарязаните белени домати. Подправя се със сол, черен пипер и ригана.
Къкри на среден огън около 10 мин., докато сосът се посгъсти.
Рибата се нарязва на едри хапки, овкусява се със сол и бял пипер.
Сметаната се добавя към доматения сос, разбърква се и кипва.
Пускат се парчетата риба и къкри под капак 6-8 мин., като рибата се обръща веднъж.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.