Rock 'n' Roll: Владимир Михайлов разказва живота на Фреди Меркюри в аудио книга

Актьорът влага неповторима енергия и емоция, за да направи биографията на Краля още по-близка за българските фенове

Култура
09:00 - 04 Юни 2023
6829
Rock 'n' Roll: Владимир Михайлов разказва живота на Фреди Меркюри в аудио книга

Взривяващата енергия на рока и една вълнуваща, изпълнена с превратности житейска съдба, отдадена на музиката и любовта, ще докоснат слушателите на биографията на Фреди Меркюри. Историята на Краля оживява с гласа на Владимир Михайлов в Storytel.

След фурора, който предизвика с превъплъщението си в образа на легендарния вокалист на Queen в шоуто "Като две капки вода", талантливият български актьор и певец разказва и биографията на Фреди, написана от Лора Джаксън.

Тази среща чрез аудио книгата се оказва специална, защото фронтменът на Queen има специално място в живота на Владимир Михайлов, който също е запленен от рок музиката и е отдаден на нейната магия. Четейки на слушателите биографията на Фреди Меркюри, емоцията на гласа му предава нюанси от живота на британския певец, които не всеки би усетил и уловил, ако просто чете историята на книга.

Биографията на Фреди Меркюри излезе за първи път в аудио версия на български език в платформата на Storytel в края на май.

Владимир Михайлов взриви с изпълнението си на "Бохемска рапсодия" в "Като две капки вода", където влезе в образа на Фреди Меркюри

"След великолепното превъплъщение на Владимир Михайлов и изпълнението на "Бохемска рапсодия", което разплака българската публика, нямахме никакво колебание, че именно с неговия глас трябва да прозвучи биографията на Фреди Меркюри", сподели Ана Клисарска, издател на Storytel България.

"Владимир Михайлов е изключително талантлив, а това, че се е занимавал с музика и участва в банди, със сигурност създава още по-силна симбиоза между текст и интерпретация. Благодарни сме му, че вложи своята неповторима енергия и емоция и така направи историята още по-жива и близка за българските фенове", добави тя.

В книгата авторката Лора Джаксън проследява житейския път на "краля със звезден глас" от раждането му като Фарух Булсара в Занзибар до световната слава, която печели като лице на една от най-известните рок банди на всички времена.

Тя разкрива много истини за култовия ексцентрик и припомня както сценичния образ на Фреди, така и неговата истинска същност, човека зад кулисите, раздиран от терзания и противоречия, но преливащ от вдъхновение.

Биографията съдържа ексклузивни интервюта с някои от най-близките хора на Меркюри, сред които музикантите от Queen, а също и с други звезди, които разказват любопитни истории за работата си с него - Клиф Ричард, Ричард Брансън и Брус Дикинсън.

"Фреди Меркюри е гений не само в музиката, но и в сценичното изкуство. Това може би е артистът с най-силно влияние върху мен, още от детството ми. Той е цяла глава в живота ми. Помня ясно как плакахме с брат ми, когато светът го загуби. Затова днес, години по-късно за мен като музикант, като човек на сцена и като фен е чест, отговорност и огромно удоволствие историята на живота му да прозвучи на български с моя глас", споделя Владимир Михайлов.

"Фреди Меркюри е гений не само в музиката, но и в сценичното изкуство. Това може би е артистът с най-силно влияние върху мен, още от детството ми", изповядва се актьорът. Снимка: Once Upon a Time Biblioteka

Авторката на книгата за Фреди - Лора Джаксън има зад гърба си редица биографии на рокаджии като Брайън Джоунс, Стивън Тайлър, Боно, Бон Джоуви, както и на китариста на Queen Брайън Мей.

Тя е изключителен познавач на музиката и историята на рока, а умението ѝ да предава увлекателно, но и прецизно събитията я е превърнало в един от най-популярните биографи на звездите.

Песента на Queen "The Show Must Go On" ("Шоуто трябва да продължи”) сякаш описва с две думи живота на великия Фреди Меркюри. 

"Аз не съм създаден за рая. Не, не искам да ида в рая. Адът е много по-добра възможност. Помислете колко интересни хора ще срещнете там долу!", казваше певецът. "Хората продължават да се влюбват и да се разделят - този процес е безкраен и аз продължавам да пиша песни за него", бе друга негова крилата фраза.

А истината за себе си Фреди каза в няколко изречения: "Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда. Някои хора са доволни да бъдат на второ място, но не и аз. За мен това е поражение. Ако обичаш да си номер едно, да си номер две не е достатъчно". Неслучайно Фреди Меркюри бе обожаван от милиони по света и обявен за Краля на рока. 


Lupa.bg припомня изпълнението на Владимир Михайлов в "Като две капки вода", където той излезе на сцената в образа на Фреди Меркюри и изпя "Бохемска рапсодия". Изпълнението на актьора предизвика взрив от емоции, както в зрителите в залата и пред телевизионния екран, така и в журито. След запомнящото се изпълнение актьорът сподели развълнувано: "
Фреди е фантазия, вселена, любов! А за мен беше отговорност, чест и сбъдната мечта!"