Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Инвестицията в биткойн е хазарт, а златото не е ясно накъде ще тръгне

Актуално интервю
14:29 - 15 Февруари 2022
8079
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Инвестицията в биткойн е хазарт, а златото не е ясно накъде ще тръгне

Румен Гълъбинов Гълъбинов е български икономист и финансист. През 2002 година става първият председател на Агенцията по застрахователен надзор, а през 2003 година – заместник-председател на новоучредената Комисия по финансов надзор. Пред Lupa.bg той говори за инфлацията, в какво е добре да се инвестира и обещанията на държавата, които няма да се случат за момента.

- Г-н Гълъбинов, инфлацията вече се усеща осезаемо от хората, какви са прогнозите за идните месеци?

- В пазарна икономика, която се управлява от търсенето и предлагането, се очаква недостигът на определени стоки и услуги да бъде отразен в увеличение на цените им. Когато отделните увеличения на цените се сумират среднопретеглено за даден период от време, се получава инфлацията, която сега е на нива невиждани от много години. Основен източник на високата инфлация са цените на енергията, които нарастнаха през 2021г. със средно годишен темп от над 30%. Високите цени на енергията могат да бъдат икономически и политически проблем, защото всеки ежедневно се сблъсква с тях.

Очакванията за инфлация през 2022г. остават за относително високи нива, тъй като все още нямаме достатъчно основания да вярваме, че цените скоро ще паднат. Голяма част от днешната инфлация произтича от глобални проблеми и за България е „вносна“ поради по-високите цени, на които се внасят различни продукти в страната ни. Повечето от увеличенията на цените отразяват пазарното балансиране на търсенето и предлагането, като пандемията разкри липсата на икономическа устойчивост във времето.

За съжаление през последните две години нашата икономика не можа да се адаптира добре от изключване към рестартиране.

Преди не сме минавали през нещо подобно и не можем да сме сигурни как точно ще се развият нещата и за в бъдеще. Трудно може да се гадае какво ще се случи, но данните показват, че няма причина да се реагира прибързано, защото икономиката ни преминава през безпрецедентен преход, който в крайна сметка може да бъде полезен.

- В какво бихте посъветвали да инвестират хората в момента?

- В момента биткойнът се използва предимно за спекулативни цели - да се купи евтино и да се продаде скъпо, а не за разплащания, неговата цена е доста променлива и има периоди на силен растеж, които се следват от такива с рязък спад. В този случай инвестицията ще е по-скоро хазарт, при който се разчита основно на случайността и късмета. Сега златото и среброто са вече на високи цени, като не е ясно накъде ще тръгнат. Ако инфлацията продължи да се увеличава, тогава те имат потенциал и за още растеж.

- А в имоти?

- В момента доходността от наеми е средно между 4,5 и 5% годишно при жилищните имоти в София, която може да се увеличи още, ако инфлацията продължи да расте. Все още не а ясно дали банките ще продължат да кредитират закупуването на жилища при същите условия и темпове. Към настоящия момент покупката на инвестиционен имот с цел дългосрочно отдаване под наем е рисково начинание.

Важно е да се отчете ролята на инфлацията в инвестирането и изобщо в управлението.

Инфлацията е обезценяване на парите в резултат от поскъпването на стоките и услугите. Още по-просто – цените растат и с парите, които изкарваме днес можем да си купим по-малко неща отколкото вчера. Традиционно българите предпочитат да инвестират в недвижими имоти и делът на собствениците на жилища в страната ни е близо 85%.

- Имаше доста обещания от страна на държавата за облекчение на потребителите, спазват ли се?

- Не бих казал. ДДС-то за енергията, храните и лекарствата няма да се диференцира. Прагът за регистрация по ДДС не го вдигнаха на 100-150 хил.лв. Няма да има и необлагаем минимум при облагането с данък общ доход. И семейното подоходно облагане не се случи отново. Щяха и ускорена амортизация на 100% за първата година да прилагат. Децентрализацията на общинските приходи също не започна. Опростяването на лицензите за превозвачите и други икономически дейности, което да ги направи рентабилни също се отлага. Може да се напише списък с пропуснати възможности и неизпълнени обещания за развитието на икономиката през този бюджет и отлагането на всякакви други реформи.