Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Пари в България има, въпрос на управление е

Коментар
16:15 - 27 Май 2021
7092
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Пари в България има, въпрос на управление е

Как България да раздвижи икономиката си? Какви първи стъпки трябва да предприемем? Кои са важните точки в един план за развитие? Отговорите на тези въпроси дава икономистът Румен Гълъбинов в коментар за Lupa.bg

"Големият резерв за икономическият растеж в България е в увеличеното потребление и търсене на вътрешния пазар, защото над 3/4 от фирмите работят на него и затова трябва държавата да стимулира вътрешното търсене. Доказано е, че по-бедната част от населението превърта паричните средства в пъти по-бързо от по-богатите. Това е така, защото нормата на потребление на бедните е по-високо спрямо доходите, които получават в сравнение с богатите, които спестяват по-голяма част от доходите си. При оценки за бедност на повече от половината от населението в България, всяко увлечение на техните доходи ще отива веднага на пазара за стоки от първа необходимост и бързооборотни стоки, като храни, лекарства, акцизни стоки и различни услуги.

За да се увеличат доходите по най-бързия начин е възможно чрез въвеждането на необлагаем минимум на доходите, например, както и увеличение на пенсиите и социалните разходи. Добре би било да се въведе по-масово почасовата заетост и почасовото отчитане на труда и на работното време. Наложителна е оптимизация на броя на заетите служители в държавата чрез реформа в публичния сектор, като така се понижат разходите за издръжка на държавната администрация.

Освен това трябва да се промени структурата на икономиката и на фиска, заради задълбочаващите се различия в доходите и заетостта.

С развитието на икономическата криза, част от компаниите майки инвестиращи в България започнаха да изпитват затруднения и да изтеглят финансови ресурси от страната ни. Ограничавайки дейността си или изцяло прекратявайки я.
 
В същото време страната ни може да получи и до 13% от общо заложените 12,6 млрд. лв. до края на годината от плана за възстановяване и устойчивост. Общо може да получим около 1,64 млрд. лв. през 2021 г. Получиха се и парите от концесията на летище софия 660млн.лв. Така че пари има и ще има. Въпрос е на умело управление, а не е липса на източници за финансиране. Добре би било, преките инвестиции в икономиката ни да се увеличават значително повече и икономическия ни растеж да не е само благодарение на европарите и заемите.
 
Българите, работещи и живеещи в чужбина са вкарали 23.8 млрд. долара (19.9 млрд.евро) в България, откакто страната ни стана член на Европейския съюз. Емигрантите са пращали средно по 1.7 млрд. долара (1,5 млрд.евро) на година в периода 2007-2020 година, според данни на Световната банка.

Притеснителен факт остава, че за 2020 г. всички области в България отбелязват отрицателен естествен прираст.
Докато се занимаваме с политика, си заминаваме като население."