Румен Петков пред Lupa.bg: АБВ прави нова лява коалиция

БСП отказа да участва в обединение, което да даде отпор на ГЕРБ, алармира бившият вътрешен министър

Актуално интервю
17:50 - 20 Март 2019
9542
Румен Петков пред Lupa.bg: АБВ прави нова лява коалиция

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия „Гео Милев“ в града и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, факултета по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов. От 1995 до 1999 г. е кмет на Плевен. От 2001 г. е зам.-председател на Висшия съвет на БСП. Петков е народен представител (2001–2005 в 39-то НС; 2005 и 2008-2009 в 40-то НС; 2009-2013 в 41-во НС) и министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция (август 2005 – юли 2009). На 7 март 2014 г. Националният съвет на БСП изключва Румен Петков от БСП заедно с Георги Първанов, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова–Пенкова и други членове на НС на БСП. През януари 2014 г. e учредена Алтернатива за българско възраждане (АБВ). За председател на партията е избран Георги Първанов, а в Изпълнителния й съвет е включен Румен Петков, който по-късно става зам.-председател. От януари 2017 г. е член на ИБ на АБВ, а от май 2018-а е лидер на партията.

- Г-н Петков, днес обявихте пред медиите, че АБВ се опитва да изгради лявоцентристка коалиция, която да даде отпор на ГЕРБ. Кои партии трябва да влязат в това обединение?

- Убеждението на АБВ е, че обществото се нуждае от ясен знак, че съществува стабилен и силен формат, който да излъчва перспектива и увереност, че може да прави политика, с която партия ГЕРБ да бъде извадена от властта. Видимо е, че, според социологическите проучвания, не казвам, че част от тях не са манипулирани, гражданите като че ли не виждат такава възможност днес в Народното събрание. Затова ние водим активни разговори, за да се случи такава лявоцентристка коалиция.

- С кои партии смята да се обедини АБВ?

- Обединения блок на труда, Политическо движение „Социалдемократи”, Българската левица, Движение за социален хуманизъм, Българска партия „Либерали”. Други формации също проявяват интерес. Интересното е, че БСП въобще не пожела да разговаря с нас, изброените партии също са се обърнали писмено към „Позитано” 20 за такъв разговор, но ръководството на БСП очевидно не желае ляв формат, който да създаде у хората убеденост, че има реална и силна алтернатива, която да поведе нова национално отговорна политика.

- Може ли тази коалиция да се случи без участието на БСП?

- Ние ще го направим без участието на БСП.

- Т.е., ще има ново обединение вляво?

- Да, водим такива разговори с изброените политически формации. Заедно вече предприехме инициативите за събиране на подписи за свикване на референдум за неразполагане на ядрено оръжие в България, за неразполагане на нови военни контингенти и атакуващи военни подразделения. За съжаление БСП и там не отговори. Една лява партия, която не желае да има позиции по мира, предизвиква много въпроси у своите членове, избиратели и симпатизанти, защото когато лява политическа формация откаже да се ангажира с каузата на мира, тогава нещата са много страшни.

- Как си обяснявате този отказ?

- Единият вариант е някъде да са поемани ангажименти за разполагане на атакуващи военни мощности в България и ядрено оръжие, и сега, след тези ангажименти, ръководството на БСП не желае да участва в подобна подписка. Другият е просто каузата на мира да не интересува БСП. За да бъда честен докрай трябва да кажа, че областни председатели на БСП, народни представители и членове на Националния съвет ми звъняха, недоумявайки как е възможно ръководството на партията да не отговори на нашите предложения. АБВ няма амбицията да е лидер на процеса, ние имаме амбицията това да се случи. Очевидно пред БСП такива въпроси не стоят на дневен ред.

Снимка: Агнес Методиева