С 53,5 % подкрепа Фандъкова започва четвърти мандат

Вял балотаж в София изхвърли Мая Манолова от битката за "Московска" 33

Политика
19:58 - 03 Ноември 2019 (обновена)
3623
С 53,5 % подкрепа Фандъкова започва четвърти мандат

Досегашната кметица на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ започва четвърти мандат на "Московска" 33 с победа на балотажа в столицата с 53,5 % подкрепа пред независимата, но подкрепена от БСП претендентка Мая Манолова, за която гласуваха 40,6 на сто. Данните са от екзит половете на социологическите агенции. 

Слаба избирателна активност беляза втория тур на местния вот в София. До края на изборния ден тя така и не достигна 35%, сочат предварителните данни. Най-вероятно Фандъкова е избрана за рекордния четвърти път с гласовете на малко по-малко от 200 хиляди души. За пръв път квадратчето "Не подкрепям никого" в столицата прескочи 5-процентовата бариера, а според анализатори то е било зачеркнато предимно от избирателите на "Демократична България" и фенове на независимия Борис Бонев, който достигна четвърто място в София на първия тур и стана общинар. Според данните на социолозите, от Бонев Фандъкова е получила около 5 на сто при балотажа и цели 8% от гласувалите на първия тур избиратели на арх. Борислав Игнатов. Тя е получила и проценти от далите бюлетините си за ВМРО. 

Преди балотажа Фандъкова обеща да направи ключови промени и от административно естество, и във визията на града. Тя обеща да си сътрудничи с десните представители в Столичния общински съвет. А СДС, които са коалиционен партньор на управляващата ГЕРБ, неколкократно отправиха призив към тъмносините да подкрепят Фандъкова на втория тур. Мотото на Фандъкова преди решаващия балотаж бе "София няма нужда от експерименти". Обвиненията между Фандъкова и Манолова за купуване на гласове не спряха между двата тура, а двете дами така и не се срещнаха на публичен дебат.