С кого преговаря енергийното ни жиголо, с портиера на „Газпром“, или с чистача на клозети?

Служебните некадърници даже в руската орбита не могат да ни върнат, защото Песков им показа пренебрежителен среден пръст

Коментар
13:16 - 06 Септември 2022
16941
С кого преговаря енергийното ни жиголо, с портиера на „Газпром“, или с чистача на клозети?

В понеделник водещият медиен хунвейбин на путинистката културна революция, кагебеецът с проскубан мустак като на порно актьор от средата на 70-те Дмитрий Песков махна маската на московския енергиен рекет. И в прав текст заяви, че по „Северен поток“ газ за лошите западни еврогейове няма да тече. Хубаво, ама през това време онова недоразумение с най-празния и лишен от мисловна дейност син поглед във вселената, което по някаква причина наричаме министър, продължава да твърди, че преговаряме с „Газпром‘.

Щяхме да имаме отговор миналия вторник, на 1 септември, в най-скоро време. Ама то не е като да чакаш „да“ или „не“ от някоя дащна бабичка дали е готова да я повозиш на катамарана си срещу чифт нови дънки и кепе за оплешивяващата ти, капитанска кратуна. И на най-вмирисания зелен чорап и на най-отчаяния избирател на Костя Копейкин им е ясно, че абсолютно никакви преговори няма. Няма и да има.

Не само в родните пицарии и павилиони за цаца, които са основните потребители на газ в така мощната ни икономика, усещат полъха на идващата зима. Чувстват го под шинелите си и монголоидните и нечленоразделни казказки полухора, изпратени от кремълската хунта да колят и изнасилват в Украйна. Тези отрепки затънаха безвъзвратно в калта на Каспийско-Понтийската степ и няма да доживеят пукването на пролетта. Чудесно.

През последните седмици руските официални лица бяха принудени да се откажат от надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще отслаби подкрепата на блока за Украйна. И се оказаха на сухо, хванали в ръчичка увисналите си, съветски саламчета. И Песков започна откровено да плаши и да вещае апокалипсис. „Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош", каза Мустака. – „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери“. Демек – ще има болшевишка революция от Берлин до Букурещ и от Виена до Вилнюс.

На фона на това открито изнудване нашите служебни титани на разходната ефективност и икономическата осъществимост продължават да твърдят, че водят усилени и тежки пазарлъци. „Със сигурност се водят преговори с „Газпром“, но не мога да ви кажа кой точно преговаря, не съм запознат“, каза в неделя министърът на икономиката Никола Стоянов по бТВ. Аз пък знам. Сигурно са избрали напосоки някой телефон, взет от страницата на компанията в телеграм и са звъннали в извън работно време. Вдигнал им е я портиерът, я чистачката на клозети и са се разбрали на развален руски да се чуят пак. Това наричат преговори.

Служебният кабинет, чиято първа работа беше да създаде паника и усещане за национална катастрофа, даде гръмки обещания да овладее „хаоса и кризата в енергетиката“. Създаде още същия ден някакъв смешен и жалък кризисен щаб от фуражки и социолози, които си нямат хабер от стопански отрасли. За месец пилетата на Гълъб и извънредния щаб не са осигурили и една молекула природен газ. Даже в орбитата на „Газпром“ не могат да ни върнат, защото Песков им показа един космат, пренебрежителен среден пръст. Няма такива нещастници.