Съдът пусна Пламен Бобоков от ареста срещу 1 млн. лева гаранция

Сумата вече е внесена

Топ
19:51 - 19 Юни 2020
1942
Съдът пусна Пламен Бобоков от ареста срещу 1 млн. лева гаранция

Бизнесменът Пламен Бобоков излиза от ареста срещу 1 млн. лева гаранция, която вече е внесена, това реши Специализираният съд. По-рано Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Бобоков. 

По делото стана ясно и че има комуникация между Бобоков и лице с имунитет (президента) във връзка с изпращането на посланик в Либерия. Това съобщи днес наблюдаващият прокурор Петър Белчев.

Паричната гаранция може да бъде протестирана и обжалвана.

Прокурор Генка Брезашка коментира пред медиите, че в контактите на Пламен Бобоков е имало и много други магистрати на много високи нива.

Другият прокурор по делото - Петър Белчев обясни, че в свалените от компютър и телефон на Бобоков данни имало писмена комуникация, вероятно на лице с имунитет записано като "президент". "Дали става въпрос за президента, не можем да кажем категорично", каза той. И обясни, че разговорът се касаел за концесия на пристанище в Либерия с концесионер "Приста порт", споменавал се и президентът на Либерия и изпращането на посланик в Нигерия, който да е с правомощия и в Либерия.

Прокурорите обясниха, че са поискали по-тежка мярка за Бобоков с оглед новите доказателства, които според тях показвали "огромно влияние върху лица, заемащи висши държавни длъжности". Това от своя страна пораждало съмнения, че Бобоков може да се укрие или да извърши престъпление.