Салата глухарче с картофи и бекон
за 6 порции, 40 мин
Продукти
300 г млади листенца глухарче
120 г картофи
100 г пушен бекон
50 мл зехтин или олио
120 мл бульон по избор
1-2 с.л. оцет
магданоз
сол и черен пипер
1 малка зелена салата
½ връзка див лук или зелените пера на 1-2 стръка пресен лук
150 г хляб
20 г масло
Приготвяне
Листата глухарче се накисват в студена вода. Картофите, без да се белят, се сваряват.
Беконът се нарязва на кубчета се запържва на сух тиган до златисто хрупкаво.
Картофите се обелват и се намачкват. Смесват се с бекона и с половината от разбърканите зехтин или олио, оцет, бульон, сол и черен пипер.
Листата глухарче се измиват и се подсушават. Овкусяват се с останалия дресинг и се слагат върху картофите.
Салатата се гарнира с крутони хляб, запържени в маслото и смесени с наситнения магданоз.
Поръсва се с наситнения зелен лук.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.