Салата с картофки , репички и спанак
за 4 порции, 40 мин
Продукти
600 г дребни картофки
2 скилидки чесън
1-2 листенца салвия
1 глава лук
6 с.л. зехтин или олио
150 мл зеленчуков бульон
3 с.л. оцет по избор
1 връзка репички
100 г спанак
2 ч.л. горчица
1 ч.л. хрян - може готов от бурканче
1 щипка захар
сол и черен пипер
Приготвяне
Картофките се обелват и се слагат цели или разполовени в тенджера със студена вода да ги покрие.
Добавят се обелените скилидки чесън - леко смачкани, листенцата салвия и сол.
Вари се под капак на тих огън до готовност на картофките – около 15 мин.
Обеленият лук се наситнява и се запържва в 2 с.л. загрят зехтин 1-2 мин.
Деглазира се със зеленчуковия бульон - да кипне силно и да поизври малко от течността. Подправя се със сол, бял пипер, щипката захар и оцет.
Картофите се отцеждат и се заливат с лучения сос. Оставят се да престоят, за да се овкусят.
Репичките се нарязват на тънки кръгчета и заедно със спанака се добавят към картофите.
Всичко се залвива със смесените горчица, пюре от хрян и останалия зехтин.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.