Само в Lupa.bg: Бивши министри помиряват Борисов и Радев

Политика
12:00 - 21 Август 2020
7497
Само в Lupa.bg: Бивши министри помиряват Борисов и Радев

Бивши министри от няколко управления негласно помежду си са се заели с нелеката задача да издигнат отново мост между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Острите препирни между премиера Бойко Борисов и държавния глава Румен Радев, които доведоха и до част от бурните протести в последните 2 месеца, явно не се нравят на някои от екс управленците. В последно време се вижда, че забравени в близкото минало активни политически фигури отново набират скорост и този път вместо с критики срещу единия или другия, предпочитат да генерират обществено доверие на нисък старт за предстоящите избори, като развяват белия флаг на мира. 

Привиканият наскоро обратно в страната и сочен за евентуален бъдещ премиер - независимо дали в рамките на този парламент, или на служебен кабинет - Николай Младенов, пръв поде тона за стискане на ръцете между двамата първи държавни мъже. Според него е необходимо в името на националното съгласие и просперитета на нацията Борисов и Радев да заровят томахавките.

Младенов пръв поде разговора за помирение

"Когато правителство и президент спрат да си говорят, когато се размахват юмруци, когато има протести и контрапротести - ситуацията е притеснителна. Затова да седнем на една маса, но това да стане по спокоен начин. Ако не стане по спокоен начин, дали има или няма избори, политическата криза ще продължи", убеден е бившият външен министър. Той сравнява сраженията между Борисов и Радев със ситуацията в Близкия Изток.

А след като преди дни лансира предложението си за създаването на двукамарен парламент, днес даде идея и за това всички следващи министри да са само депутати, пряко избрани от народа, за да носят ясна политическа отговорност. Това на практика, според експертите, означава предимно мажоритарен елемент при следващите парламентарни избори и строго и окончателно въвеждане на т.нар. смесена немска избирателна система, въпреки че тя не успя да раздвижи особено осезаемо политическите пластове при внедряването й на вота за Народно събрание през 2009 г. 

Другият, избрал да изпъкне и да консолидира привържениците на ГЕРБ и евентуално протестиращата десница под прозорците на Министерския съвет, е здравният министър д-р Петър Москов. Освен че отново настоява за пълна лустрация на държавната администрация и отваряне на досиетата, той също е на мнение, че дълго продължаващата криза между президентството и изпълнителната власт няма да доведе до нищо добро и е твърдо убеден, че конфликтът в някакъв момент трябва да бъде прекратен. Той дори го нарича "война". 

Още по-интересен играч в тази помирителна права се явява бившият лидер на БСП Михаил Миков. Социалистът досега видимо не застава на нито една от двете страни в напрежението, но също е на мнение, че както Борисов има своите заслуги за последните 10 години във властта, така и Радев, избран с гласовете на червените, е успял да събере протеста и от ляво, и от дясно. Иначе Миков бе сред онези партийци, които след падането на кабинета "Орешарски" изразиха мнение, че може да се работи за правителство на националното съгласие или поне създаването на експертен кабинет, както с представители на лявото, така и на десницата и на ГЕРБ.