Само в Lupa.bg: Гардът на почти всички премиери от прехода стана зам.-вътрешен министър

Кирил Ценкин е един от най-уважаваните служители на НСО - сдържан и умен, рисуват го политиците

Крими
13:11 - 19 Юни 2023
9176
Само в Lupa.bg: Гардът на почти всички премиери от прехода стана зам.-вътрешен министър

Соченият за най-подходящ един ден да оглави службата гард от НСО изненадващо кацна не къде да е, а в МВР. Става въпрос за дългогодишния охранител на почти всички министър-председатели от прехода Кирил Ценков, чието име се спрягаше за вице на Калин Стоянов още миналата седмица, а днес вече получи потвърждение за поста лично от Николай Денков.

Премиерът назначи Ценкин в миг, в който НСО е значително оголена в кадровия състав и непрекъснато търси хора. Но самият дългогодишен гард е определян като един от най-подходящите за кресл, в която и да е силова структура, предвид дългата си кариера "на терен".

Той е особено любим на политиците от всички цветове не само заради известната си сдържаност, но и заради отличните стрелкови умения, а наред с това е определян за носител на ум остър като бръснач и забележителна осанка. 


С лекаря, на когото има доверие - д-р Ваня Шумлева

Завършил е магистратура със специалност „Логистика на сигурността и отбраната“ във Военната Академия „Г. С. Раковски“, както и множество допълнителни обучения и специализирани курсове в сферата на сигурността. Именно затова се заинимава с личното здраве и сигурност не само на последния премиер преди Денков - Кирил Петков, но и на предшествениците му Пламен Орешарски, редица служебни премиери, Бойко Борисов и Цветан Цветанов.