Само в Lupa.bg: Нова измамна схема вади сертификати на непреболедували

Здраве
18:00 - 23 Ноември 2021
8879
Само в Lupa.bg: Нова измамна схема вади сертификати на непреболедували

Сертификатите за преболедували само с установено наличие на антитела над 150 единици започнаха да се пропукват от нова скандална схема между ваксинирани и непреболедували, алармираха медици пред Lupa.bg. 

От няколко седмици след въвеждането на "зелената" светлина за издаването на т.нар. "розов" документ имунизирани срещу коронавирусната инфекция търгуват данните си на несрещалите се с него или неизградилите необходимото количество IgG-та. 

В лабораториите изискване за представяне на лична карта няма, нито попълването на места на декларацията за обработване на биологичен материал не съдържа номер на документа.

"Така ваксиниран дава ЕГН-то на лаборанта на непреболедувал, за предпочитане, разбира се, от същия пол, а не своето. След което се взима серумна проба от него и резултатът, а съответно и сертификатът се вадят на името на неимунизирания и непрекаралия болестта", обясняват запознати с търговията.

Според лекарите не е изключено схемата да процъфти особено, в случай, че МЗ приеме поправките на Наредба номер 9 за покриването на медицинските дейности от НЗОК от 1 януари, според които изследването на антителата ще се покрива от Касата.

 Преболедували неваксинирани, предупреждават джипитата, нямат интерес да предоставят данните си и да участват в нея, защото те самите се нуждаят от своя зелен сертификат.