Само в Lupa.bg: Пускат Красимир Живков от килията?

Общество
17:01 - 30 Ноември 2020
5272
Само в Lupa.bg: Пускат Красимир Живков от килията?

Очаквам да бъде пуснат от ареста заместника на Емил Димитров- Ревизоро Красимир Живков. Това най-вероятно ще стане след една-две седмици. Това предположи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов, запознат с процеса срещу бившия зам.-екоминистър.

 „Дали има основания и доказателства да бъде подведен под наказателна отговорност Красимир Живков, е трудно да се каже, тъй като информацията, която излиза от прокуратурата е изключително избирателна и не съдържа почти нищо. В конкретния случай ние не виждаме нищо по-различно от това, което го гледаме с десетилетия. Прокуратурата задържа някой и го държи с месеци абсолютно ненужно само да покаже, че се бори с престъпността. Повечето осъдителни присъди, които имаме в ЕСПЧ, са именно за това и съдът многократно е подчертавал, че задържането под стража в наказателния процес не е и не може да се ползва като мярка за репресия. Тази мярка има една единствена цел - да се подсигури участието на обвиняемия в същинския процес“, коментира юристът.

Красимир Живков е обвинен заедно с братя Бобокови за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци. Според държавното обвинение 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени заради образуваното досъдебно производство. Боклуците са намерени в землищата на населени места в четири области.

На 12 ноември Апелативният специализиран наказателен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на бившия зам.-министър на околната. Първата инстанция промени мярката му от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 15 хил. лв. Апелативният съд обаче отмени определението и го остави в ареста.

Даниел Божилов коментира и високата гаранция от 2 млн. лева на другия подсъдим по делото за незаконните отпадъци Атанас Бобоков: „Тази гаранция е безпрецедентна. Ако той не спази условията й, като например се укрие, тогава парите остават за държавата“.

Юристът предположи, че делото за незаконния внос на отпадъци ще продължи 10 години. „Ако гледаме практиката до момента, проточването може да надхвърли 10 г. Ето на Вальо Топлото делата се влачеха над 10 г. Толкова трябваше, за да оправдаят Масларова, Мургина, Бисеров. Със сигурност и делата на Бобокови няма да направят изключение. Ще вървят с години и накрая вече никой няма да си спомня как и защо са тръгнали“, смята Божилов.

По думите му със задържането на братя Бобокови и Красимир Живков се цели хем да се компрометира президента Румен Радев, хем да се отстрани стария бизнеселит и да се замени с нов. Кой ще заеме тяхното място ще стане ясно в близко бъдеще.