Само в Lupa.bg: Работници на "Артекс" със забрана да говорят  

Никой нямал право да снима обектите на компанията, отговорна за сагата с имотите на властта

У нас
16:12 - 22 Март 2019
4471
Само в Lupa.bg: Работници на "Артекс" със забрана да говорят 

Общи работници, ВиК специалисти, електрически експерти и строителни инженери, изграждащи обекти на фирма "Артекс", са подписвали договори за пълна конфиденциалност на строежите. Те нямат право да споделят не само с медиите, но и със свои колеги и роднини подробности от дейността на дружеството, научи Lupa.bg.

Сигнал до нашата редакция изпрати бивш служител на компанията, който разкри тревожни факти от "кухнята" на "Артекс", продала на топ лицата на ГЕРБ Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов имоти с цени 3 до 4 пъти по-ниски от обявените официални тарифи. По информация на източника ни, чието име няма да назовем от съображения за сигурност, всички - от най-ниското до най-високото ниво в "Артекс", са били задължавани да пазят в пълно мълчание обстоятелства около обектите. При това не само какви материали се влагат в тях, а и какви технологии се спазват при конструкциите.

"Сякаш сме обременени със строго засекретена информация, нямахме право дори на близките си да споделяме подробности от работния ден", разкрива още шокиращи подробности ексслужителя на архитектите Мирянови, пламенни поддръжници на православието и езотериката едновременно. Собствениците на фирмата не позволявали на наемниците си да споделят и трудности около строителството на сгради, когато такива изниквали, с техни колеги от конкуренцията, въпреки че това е честа практика дори в социалните мрежи.

Нещо повече - общите работници подписвали в договорите си и клаузи, че ако разкрият "фирмена тайна", ще бъдат глобени и уволнени.  

В същото време снимките на обектите, включително и на блока с 91-и псалм, както стана известна сградата от "Апартаментгейт", също били наказуеми. Не става въпрос обаче за фотографиране вътре в обектите, а отвън. "Един клиент се опита да снима от улицата наш проект за една от новите сгради, който не беше на кота 0, а вече бяхме вдигнали четвърта бетонна плоча. Охранителите дойдоха незабавно, накараха го да изтрие снимката от телефона си и го изгониха", разказа бившият наемник на Мирянови. Подобна практика имали и други строителни компании.

Екип на Lupa.bg се свърза с Камарата на строителите в България, откъдето отговориха уклончиво, че това се правело от съображения за безопасност. Факт е обаче, че всеки имот, макар и частен, представлява обществена сграда и забрана за фотографирането му тогава, когато не се нарушава личното пространство на ползващите го, е нелепа, поясни столичен архитект. Неслучайно обаче всички фасадни снимки от вече завършените строежи на "Артекс", циркулиращи в мрежата, са дело само на професионалните обективи, наети от компанията. Различни от тях фотоси могат да се намерят единствено от частни обяви за покупко-продажба на жилища, изградени от Мирянови.