Само в Lupa.bg: Шефът на „Артекс“  започнал с  рендета 

Първите си пари стоителният бос Мирянов натрупва от продажби на стоки-еднодневки по телевизора

Новини
13:00 - 25 Март 2019
17735
Само в Lupa.bg: Шефът на „Артекс“ започнал с рендета 

Кариерата на шефа на добилата скандална популярност строителна фирма „Артекс“ Пламен Мирянов-баща, започнала с внос и търговия на рендета, научи Lupa.bg. През 1994 г., когато у нас стартира ерата на масовото телевизионно зомбиране с лъскави западни реклами на различни продукти, Мирянов решава да се включи в „революционния бизнес“ с домашни потреби със съмнително качество, промотирани като „качество от Германия“.

Рендета, портативни прахосмукачки, метли за събиране на трохи и „магически“ гъби за чистене и полиране на повърхности са основните артикули, които компанията продава през телевизора в праймтайма първоначално на обществената телевизия чрез Канал 1 и Ефир 2, а впоследствие и по Нова и десетките нароили се кабеларки. Първата поява на продукцията е в славния някога "Телевизионен срправочни" на Таня Димитрова. По информация на наши източници за много кратък период Мирянов успява да натрупа огромен капитал от „директните продажби“ и купува собствена телефонна централа, от която се правят по минимум 1000 оферти на ден.

Следва отваряне на офиси и магазини и в по-големите градове в страната, а бизнесът процъфтява най-вече сред пенсионерите, които лесно се доверяват на лъскавата опаковка и на рекламираните като невероятни свойства на предлаганите от екрана продукти. За гаранционно обслужване по онова време не може да се говори, а връщането на вече закупени стоки е още мираж.

Разочарованите от развалени малки уреди и от калпави части са десетки, но Комисията за защита на потребителите по онова време не съществува. Мирянов успява да промотира начинанието си и на принципа на франчайза, като ангажира с внесените от него артикули магазинери от цялата страна, които ги пробутват с гланцирани брошури и засукани каталози. 

Впоследствие архитектът, строящ жилища в най-апетитните квартали на София за реални 630 евро на квадрат и продаващ ги 4 пъти по-скъпо, окрупнява дейността на няколко фирми, включително и на „WS-Teleshop“, за да инвестира активите им в „Артекс“. Така компанията за телевизионни продажби се превръща в „Артекс Тинтява“ с офис в столичния ж.к. „Изток“, откъдето тръгва и главозамайващата строителна кариера на фамилията Мирянови.