Само в Lupa.bg: Спец по мумиите начело на БНТ

Ексклузивно
18:30 - 29 Декември 2021
12744
Само в Lupa.bg: Спец по мумиите начело на БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков вече е задълбочен специалист по Древен Египет, по мумиите и фараоните, а в близко бъдеще ще защити и докторантура по египтология, научи Lupa.bg. Политологът журналист явно вярва в максимата, че човек се учи докато е жив. На 53 години като новоизбран шеф на БНТ той записа египтология в Нов български университет и тази година се дипломира като магистър.

През ноември т.г. 56-годишният Кошлуков е спечелил място и за докторант в НБУ и вече работел върху дисертацията си. Някогашният лидер на „Новото време“ всъщност е студент при светилото египтологията - проф. Сергей Игнатов, който е основател на тази специалност в България и дълги години преподава в Софийския университет, а по настоящем е лектор в НБУ.

Генералният директор на обществената телевизия е завършил Английската гимназия в Пловдив. В казармата е осъден на 6 години затвор за предизвикване на бунт. Освободен е през 1988 г. През 1989-а  става студент по английска филология в Софийския университет. В периода 1991-1996 г. пък учи политология в Калифорнийския университет, Санта Барбара.

Покрай третото си висше дисидентът се запалил по египетската култура и според запознати поне веднъж годишно посещавал страната на фараоните. 

Кошлуков бил голям почитател на Националния музей на египетската цивилизация в Кайро, Египет, който притежава колекция от 50 000 артефакта, представящи египетската цивилизация от праисторически времена до наши дни.

Генералният директор искал да гледа на живо през април т.г. и невижданото шествие на египетски фараони или по-точно на техните мумии, което премина по улиците на египетската столица Кайро. В своеобразното дефиле участваха 22 мумии, 18 от тях на фараони и 4 на царици. 

Шествието започна с 21 оръдейни салюта, след което в продължение на около час прекоси разстоянието от Египетския музей на площад "Тахрир" до новия Национален музей на египетската цивилизация, който се намира в покрайнините на града и беше открит официално през април. 

Преди време вече като експерт по мумиите Кошлуков написа следния пост във фейсбук: "Покрай египтологията редовно се натъквам на хора, които вярват в извънземни и че именно те са построили пирамидите, а като попаднем на статуя на Собек, който е бог с глава на крокодил - край, рептилите са тук, всичко е ясно. И си представям следния разговор с древен египтянин:

- Братко мили, ние три хиляди години строим пирамиди, гробници, сфинксове, колоси, съсипахме се от бачкане в кариерите да вадим и мъкнем по 20 тона гранитни блокове, да ги влачим 800 километра от Асуан до Кайро и после - абе к'ви египтяни, извънземните свършиха всичко...

И реве човекът."