Само в Lupa.bg: Важните въпроси за коронавируса - без отговор

Ексклузивно
13:01 - 09 Март 2020
8088
Само в Lupa.bg: Важните въпроси за коронавируса - без отговор

Близката до нас Италия изгуби битката за животите на 133 свои граждани от коронавируса само за 1 ден, а над 600 са в сериозно или критично състояние. Северна Италия е в карантина и в пълна пътна блокада, а се намира все още само в първата седмица от епидемията.

България влезе в световната статистика не с пациент "нула", а директно с доказване на циркулиращи вътреболнични инфекции, разпространяващи се (разпространявали се) ендемично - в Габрово и в Плевен. И докато шефът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски обяснява мерките за ограничаване на заразата, подкашляйки в дясната си длан на брифинг с журналисти на по-малко от ръка разстояние от устите и очните им ябълки, изникват по-важните въпроси. 

Дружеството на анестезиолозите в Италия издаде апел за триаж - приоритизиране кой в засегнатите области на страната да има право на престой и лечение в интензивните отделения предвид катастрофалната натовареност на цялата здравна система. Иначе казано, там се налага да се смята кой има шанс за по-дълъг живот и спрямо това да се преценява кой пациент да се включи на механична вентилация и кой да бъде оставен да почине от пневмонията, причиняваща при 5% от всички случаи остра белодробна недостатъчност (данни от доклад на 25 експерти на СЗО в Ухан, Китай - 20. 02. 2020 г.). Всички знаем какво означава това, нали? 

И докато за повечето българи е важно да знаят кой как се е заразил и колко дълго да мият ръцете си под топлата вода, как да кашлят правилно и че социалното дистанциране в момента е крайно необходимо, за властта остават доста въпроси, засега без отговор.

Редакцията на Lupa.bg събра част от тях и моли компетентните институции за отговор: 

1. Какъв е капацитетът на глава от населението за включване на механична вентилация/ECMO системи при необходимост? 

2. Колко на брой са работещите инфекционисти в страната и къде? 

3. Защо от 1,5 години в България няма внос на антималарийни препарати, прилагани за лечение на сериозно/критично болните в Китай и Нидерландия, в комбинация с антиретровирусни препарати? Как ще се разреши и кога вносът им обратно в страната? 

4. Запознати ли са българските медици, третиращи случаи на коронавирусна инфекция, с протоколите от Китай, свързани с позата на пациента, минусите при прилагането на стероиди и данните, че продължителното излагане на обогатена кислородна терапия има по-скоро влошаващо въздействие върху болния?

5. Как ще се приоритизират случаите тук и какво се случва с диализно нуждаещите си, пациентите на химиотерапия с предварително зададени курсове, къде ще бъдат настанени болните от реорганизиращите се психиатрични отделения? 

6. Има ли предвидени санкции за неспазване на наложена карантина и какви са те? 

7. Какви са наложените санитарни норми на служителите в търговските комплекси и хранителните магазини/вериги за неразпространение на COVID-19? 

8. Как се предвижда предотвратяването на струпването на много хора в търговските центрове, развлекателните клубове? 

9. Има ли нова организация за патоанатомичните процедури и предпазните средства на работещите в този дял на медицината лица? 

10. Съществува ли план за изграждането на полеви центрове за тестуване на потенциално заразени лица и/или изграждането на временни болници за лекуването им в изолация? 

11. При какви обстоятелства се задейства механизъм за оповестяване на населението и как е разработен той в състояние на епидемия? 

12. Разработен ли е план за реорганизация на масовия транспорт при нужда, има ли налични допълнителни мерки за обезпечаване на сигурността на населението в случай на паника и/или случаи на мародерство? 

13. Организира ли се спонтанно тестване на служители от общата практика - джипита, които обслужват стотици пациенти? 

14. Какъв е капацитетът за извършване на CT - PET/CT изследвания на болни пациенти в страната на ден по области? 

15. Предвижда ли се събиране на серологичен материал от доказано излекувани лица? 

16. Какви са задължителните мерки и проби за доказване на излекувани пациенти и какви протоколи се следват? 

17. Как се организира третирането на пациенти извън обсега на COVID-19, чието състояние не е животозастрашаващо, но налага медицинска намеса и хоспитализация, в поставени под карантина лечебни заведения?

18. Има ли план за включването на частните практики и частните болници в борбата срещу COVID–19 и какво предвижда той? 

19. Каква помощ ще бъде оказвана на близките на заразени пациенти и как ще бъдат информирани те за хода на заболяването на потърпевшите? 

20. Готова ли е страната за прилагането на "драконовски" мерки за борба с COVID-19, приложени и документирани в Италия, Израел и Китай?

21. Какви мерки се предвиждат за защита на държавните и частните старчески домове, центрове за долекуване и рехабилитация с цел неповтаряне на модела в Къркленд, щат Вашингтон, САЩ? 

22. Предвижда ли се скрининг на подрастващите, предвид изследванията на специалистите от СЗО в Ухан, Китай, за начина, по който деца и юноши предават болестта като носители, но в голям процент не развиват симптоми?