Сарми с риба и гъби
за 2 порции, 60 мин
Продукти
4 големи листа савойско зеле – може и от по-традиционното бяло или червено зеле, лозови листа, листно цвекло.
1 глава лук
250 г кафяви печурки или бели – може и други гъби по избор
100 г кубчета бекон
1 с.л. масло
4 филета сьомга по около 60 г или друго филе риба по избор
5 ч.л. лимонов сок
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
сол, черен и бял пипер
Приготвяне
Листата зеле се бланшират във вряща подсолена вода 3 мин., охлаждат се в студена вода, отцеждат се и се подсушават. Отзрязва се дебелата част в основата.
Лукът и гъбите се нарязват на дребно.
Запържва се беконът в разтопеното масло до хрупкаво, добавят се лукът и гъбите и се запържва още около 4 мин. на умерена температура. Подправя се със сол и черен пипер.
Филетата сьомга се овкусяват с 1-2 ч.л. лимонов сок, сол и бял пипер.
Във всеки лист зеле се слагат 1-2 с.л. от гъбената плънка и по едно парче риба.
Навиват се на стегнати рула – сарми и се подреждат в тавичка.
Останалата плънка се смесва със сметаната или прясното мляко и се подправя със сол и останалия лимонов сок. Заливат се сармите.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 15-20 мин.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".