Сарми с риба и гъби

за 2 порции, 60 мин

Кухня
09:09 - 01 Ноември 2019
3144
Сарми с риба и гъби

Продукти

4 големи листа савойско зеле – може и от по-традиционното бяло или червено зеле, лозови листа, листно цвекло.

1 глава лук

250 г кафяви печурки или бели – може и други гъби по избор

100 г кубчета бекон

1 с.л. масло

4 филета сьомга по около 60 г или друго филе риба по избор

5 ч.л. лимонов сок

200 мл течна готварска сметана или прясно мляко

сол, черен и бял пипер

Приготвяне

Листата зеле се бланшират във вряща подсолена вода 3 мин., охлаждат се в студена вода, отцеждат се и се подсушават. Отзрязва се дебелата част в основата.

Лукът и гъбите се нарязват на дребно.

Запържва се беконът в разтопеното масло до хрупкаво, добавят се лукът и гъбите и се запържва още около 4 мин. на умерена температура. Подправя се със сол и черен пипер.

Филетата сьомга се овкусяват с 1-2 ч.л. лимонов сок, сол и бял пипер.

Във всеки лист зеле се слагат 1-2 с.л. от гъбената плънка и по едно парче риба.

Навиват се на стегнати рула – сарми и се подреждат в тавичка.

Останалата плънка се смесва със сметаната или прясното мляко и се подправя със сол и останалия лимонов сок. Заливат се сармите.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 15-20 мин.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".