САЩ дават гражданство след тест за наркотици

Общество
13:31 - 06 Май 2019
4070
САЩ дават гражданство след тест за наркотици

САЩ дават американско гражданство срещу тест за наркотици, алармира bg-voice.com. Сайтът разказва историята на Освалдо Бариентос, който след 29 години в САЩ, от които 17 със зелена карта, решил, че е крайно време да кандидатства за американско гражданство. Той идва тук като бебе с майка си от Ел Салвадор. „Американският начин на живот е единственият, който познавам и който съм живял”, казва Освалдо пред АВС нюз.

Когато отива на интервюто за натурализация обаче, имиграционният служител неочаквано започнал да му задава въпроси, свързани с работата му в магазин за стоки от марихуана в Колорадо. Дрогата там е легална за медицински цели от 2000 година и за удоволствие – от 2014-а.

Освалдо Бариентос пред кметството в Денвър след среща с кмета за имиграцията и индустрията с марихуана

Според Освалдо въпросите били подвеждащи, а служителят не обяснил последствията, които могат да имат върху молбата му за американско гражданство. “Точно в тази секунда аз паднах в капана. Бях подведен да призная в интервюто, че съм нарушил закона и че съм знаел за нарушението”, казва Освалдо. Няколко седмици по-късно той получил отказ.

29-годишната Саманта, която имигрирала от Европа, разказва подобна случка. Тя не иска да използваме фамилното й име.

“Служителят беше много мил, с добро отношение. Попита ме – участвали ли ли сте някога в размяната на пари срещу стоки от марихуана, което е така, защото аз работя като касиерка в такъв магазин”, разказва Саманта. Няколко месеца по-късно тя също получава отказ в пощата с мотива “липса на морални качества” заради работата й в тази индустрия.

“Много хора се объркват, че доста щати вече узакониха марихуаната и не осъзнават, че имиграционните процедури се регулират от федерален закон и това, че някои щати позволяват едно нещо, не го прави легално на федерално ниво и оттам идват проблемите”, обяснява имиграционният адвокат Кристина Крилчев, която практикува в Лас Вегас.

Невада, Колорадо и още 32 щата заедно с окръг Колумбия, Гуам, Пуерто Рико и американските Вирджински острови са узаконили марихуаната – на някои места за удоволствие, на други само за медицински цели. Но това не значи, че имиграционните власти от USCIS трябва да се съобразят с тези промени – на федерално ниво марихуаната продължава да е забранен наркотик и неговата употреба, производство, разпространение и продажба са сериозни углавни престъпления, които са пречка за получаването на зелена карта и американско гражданство.

Все повече българи работят в тази индустрия, чийто бум наблюдаваме през последните няколко години с увеличаването на щатите, които легализират марихуаната.

“Имам много клиенти, които работят в тази индустрия. Често ме питат – ако не използвам марихуана, а само работя във фирма, която отглежда или продава марихуана, отговорът е – няма никакво значение. В очите на имиграционните ти участваш в дейност, свързана с марихуана, която в очите на федералните власти е незаконна, обяснява още адвокат Крилчев.

Дали ще е в магазин за стоки от марихуана, цех за пакетиране или стопанство за отглеждане – всяко нещо, което се занимава с тази дрога, се счита за незаконна дейност в очите на имиграционните власти, които са федерална служба.”

Кметът на Денвър Майкъл Хенкок слуша за проблемите на имигрантите, които работят в индустрията с марихуана

Освалдо и Саманта се срещнаха с кмета на Денвър Майкъл Хенкок, който клатеше главата си, невярващ на историите, които чува. Саманта идва тук на 7 години. Сега тя се страхува да пътува до Европа, за да види болната си 94-годишна баба, защото не знае дали ще я пуснат да влезе обратно в САЩ.

“Всичко, което баба казва, е, че иска да ме види, преди да си отиде. И аз искам да й кажа, че я обичам, че тя е с мен винаги, независимо какво се случва.” В момента Саманта обжалва решението на имиграционните власти.

Освалдо също се страхува да пътува извън страната, особено след като говорил с адвокатите си от имиграционната фирма Novo Legal Group в Денвър. “Първото нещо, което ми казаха, беше: “Не пътувай в чужбина”, обясни Освалдо. Той е планирал пътуване с приятелката си и нейното семейство на Кайманските острови. Неговият адвокат Брус Даунър казва, че рискът е реален. “Ако той пътува извън Съединените щати и се върне, много вероятно е да бъде спрян, защото сега това е част от неговото официално досие”, обяснява Даунър.

Действията на имиграционните власти към работещите в легалната щатска индустрия за марихуана са били шок според Кристи Кели, която е директор на базираната в Колорадо Индустриална група за марихуана. “Има значителна разлика в приоритетите на администрацията между президента Обама и Тръмп”, казва Кели.

От USCIS казват, че просто следват закона. “Марихуаната е незаконна според федералния закон и като федерална агенция USCIS е задължена да прилага именно него”, казват в изявление от службата. Агенцията разглежда всеки случай индивидуално и взема решение дали да даде одобрение.

През миналата седмица кметът на Денвър изпратил писмо до министъра на правосъдието Уилям Бар, с което иска министерството да издаде указание, с което да се поправи това, което кметът нарича “несправедливост”.

Различни адвокатски групи като Immigrant Legal Resource Center вече предупредиха имигрантите, които работят в индустрията. За Саманта и Освалдо остава да чакат решенията по техните обжалвания – дълга и скъпа процедура, която може да има същия краен резултат.

“Не започнах работа, защото бях някакво хлапе, което пушеше по цял трева в мазето на майка си, казва Освалдо. – Аз съм наистина заинтересован от ползите, които тази индустрия може да донесе на медицината.” Неговата майка е диагностицирана с рак на кожата в трети стадий през 2014 г. Точно тогава Освалдо решава да се хване на работа в тази индустрия. “Съжалявам, че всичко това ви се случва. Това е ужасно”, казва кметът на Денвър Майкъл Хенкок.

“Аз съм американка. Денвър е моят дом. Чувствам се местна като всеки, който е роден тук”, казва Саманта. Сега остава и имиграционните власти да го потвърдят.

На интервюто за зелена карта тестват за марихуана

При задължителния медицински преглед, когато кандидатствате за зелена карта, лекарите правят и тест за наркотици. “Погрешно много хора смятат, че той не засича употребата на марихуана, която е легална в много щати, казва адвокат Кристина Крилчев. – Много от клиентите ми не вярват. Казвам им, ако искат, да пробват и да научат по трудния начин.”

Лекарите имат право и задължение да задават въпроса дали пушиш марихуана, или употребяваш някакви други наркотици. “Те често го правят много приятелски и са длъжни да впишат това в заключението си, както и да направят кръвен тест за наркотици.”

Резултатите се изпращат запечатани до имиграционните. Често имигранти и техните адвокати научават за това на интервюто за зелена карта и са с вързани ръце. “Изненадата може да е много голяма. Често се случва тук, защото работя в щат, където марихуаната е позволена. Но хората не разбират – щатът не ви дава зелената карта, а федералното правителство. А на федерално ниво марихуаната е незаконна все още”, категорична е Крилчев.