САЩ и НАТО няма да изпращат сухопътни войски в Идлиб

Това обяви във вторник специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри

Свят
16:23 - 10 Март 2020
1595
САЩ и НАТО няма да изпращат сухопътни войски в Идлиб

САЩ и НАТО не възнамеряват да изпращат сухопътни войски в Идлиб за подкрепа на Турция. Това обяви във вторник специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри по време на телефонен брифинг за журналисти, съобщава ТАСС.

"Забравете за силите на земята. Силите на земята са мярка за най-краен случай", каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

"Силите на Турция и опозицията са напълно способни да запазят независимо своите позиции. Въпросът е какво е положението във въздуха и ние ипроучаваме този въпрос", допълва американският дипломат.

Джефри коментира, че страните членки на НАТО обмислят различни варианти за помощ на Турция.

"Разбира се, обмисляме варианти как да помогнем на Турция, затова сме тук (Джефри в момента е в Брюксел), следователно Турция, в съответствие с член 4 от Хартата на НАТО, призова страните от алианса за подкрепа и ние тук работим с други страни от НАТО, за да разгледаме какви са наличните опции".

"Ние проучаваме какво може да направи НАТО. Всичко се обсъжда. Ще видим какво ще се случи по-нататък, какво са готови нашите съюзници да предложат. Тогава ще видим какво могат да направят САЩ, за да ги подкрепят", добави специалният представител на САЩ за Сирия.

По-рано турският президент Ердоган след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителите на ЕС заяви, че Анкара е поискала допълнителна помощ във връзка със ситуацията в Сирия.

В отговор Столтенберг обеща да продължи да оказва подкрепата, която Турция вече получава, и обясни на Ердоган отговорността му за спиране на миграционния поток към Европа, както и за придобиването на руски ракетни системи С-400.