САЩ няма да дават визи на корумпирани чиновници

Херо Мустафа хвали правителството за напредъка в модернизирането на армията и борбата с прането на пари

Политика
11:45 - 29 Ноември 2019
1631
САЩ няма да дават визи на корумпирани чиновници

САЩ ще използват инструмент от закона за федералния бюджет, който позволява да се издаде забрана за издаване на визи на чужди държавни служители и техните семейства, които се занимават с корупция. Това каза посланикът на страната Херо Мустафа в първата си публична лекция в България, организирана от Атлантическия клуб.

От речта на посланичката стана ясно, че тя има надежди за скоростно развитие на отношенията между САЩ и България. 

"Намираме се в преломен исторически момент. Тази година се отбелязват трийсетгодишнината от падането на Берлинската стена и петнайсетгодишнината от членството на България в НАТО. САЩ и България постигнаха много заедно през последните 30 години по отношение укрепването на нашите връзки във военната област, търговията и връзките между хората. Когато д-р Паси ме попита за какво бих искала да говоря по време на днешната лекция, аз отбелязах, че ми се иска не само да направя ревизия на настоящото състояние на нашите отношения, но също така да прогнозирам накъде смятам, че сме се насочили през следващите 30 и повече години. Отбелязвам този момент като „преломен“, тъй като взаимоотношенията ни се намират на ново ниво на растеж и съвместни действия, чието начало беше сложено по-рано през седмицата с историческата среща между президента Тръмп и министър-председателя Борисов", отбелязва Мустафа. И хвали правителството за сделката за Ф-16, с което България доказала ясно, че иска да модернизира армията си като страна-членка на НАТО. 

От наша страна, правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 милиона долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Повече от 5000 български военнослужещи и цивилни представители на министерствата на отбраната, вътрешните работи и външните работи са участвали в американски обучителни програми. Освен това американските военнослужещи са изградили добросъседски отношения с хората по места из цялата страна. От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално-икономическо развитие, казва още посланичката. Тя отбелязва и че Америка има желание да продължи да финансира страната ни чрез различни фондове за постигането на по-добри резултати в сферата на отбраната и сигурността. 

Важният момент от експозето на Херо Мустафа е енергийната тема. Според нея, за разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ. "Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията", казва още дипломатката. 

Междувременно Херо Мустафа информира, че САЩ ще изпратят специален съветник в посолството в София, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона, борбата с корупцията и малцинствата.