Седмицата: Президентска република или СПИН? Все тая – по полов път ще е заразата!

Коментар
20:24 - 28 Август 2022
8902
Седмицата: Президентска република или СПИН? Все тая – по полов път ще е заразата!

Всяка крушка винаги си има опашка. Така де, там някъде на опашката, на дръжката на коя да е круша, все виси заплахата от нещо гнило. Или както гласи тълкувателно изразът „има си крушка опашка“, съществува някаква причина, налице е някакво основание, някакъв повод за нещо или поне да се говори, да се твърди еди-кое си нещо. Така е и с „президентската република“ у нас, която през изминалата седмица пак набра скорост, изровена като поредна резервна гума за „политиката си“ от „политика“ Слави Трифонов. Веднага взе да се оказва, че идело реч за „полупрезидентска република“. Ама то още от Бай Тошово време ни е обяснено, че дали проводниците са цели или са полупроводници, е все тая – от същия този Бай…

То тая „президентска“ крушка бая круша взе да се оказва, направо историческа, барабар с опашката си! Всеки път когато на някой не му отърва политпартийно и властово нещо, и веднага иска да ни я набута директно с дръжката където намери за удобно. Този път дръжката като прът за овчарски скок, с цел поне прескачане и в следващия парламент, ни я размаха именно политовчарят – пардон г-н политикът Трифонов. Не е изненадващо, никак даже, когато не му останаха и гнили круши, камо ли някакви други възможности да (о)бере плодове на избори, след като си обрули с гьостерицата на какви ли не недалновидни политически решения, да не кажем тъпи, младата фиданка на собствената си партия ИТН. Дето по едно време значеше, че уж имало такъв народ, дето да му сервира круши.

Не е изненадващо и че топката – крушовидна в случая, веднага се прехвърли в овощната градина на действащия втори мандат президент Румен Радев. Че къде другаде, като всичките му действия на „действащия“ все натам по разни пътища водят – понякога даже като магистрали, друг път – по-често, като партизански пътечки из гори тилилейски. Според както му изнася да действа на действащия президент, който и без това си разиграва крушата като да е в „абсолютно“ президентско царство, че и господарство, а не в конституционна парламентарна република.

Сега, след като Слави ни завря дръжката - новата дъвка, действията на Радев са от втория вид – шумкарските. Толкова шумкарски, та даже и не шуми по темата. Само се върти опашката на крушката политологически. Примерно, че президентът Радев няма право на повече мандати, но при нова форма на държавно управление (президентско) досегашните му изхарчени мандати се подновяват и ще може пак да се кандидатира. Лично той, както казахме не шуми, дума не обелва дали пък не е част „под егидата на Слави“ от курса за поемане на курс към „въоръжена борба“… (пак пардон, това беше друго, преддеветосептемврийско…). Сега е за поемане на курс към… президентска република. То нали и без това обяви още миналия ноември, че има свой проект за нова конституция или за ремонт на действащата.

Що му е обаче на президента Румен Радев тъкмо сега, когато на Слави му е потрябвала, президентска република. Даже и полупрезидентска в момента не му трябва. Да, на Трифонов пак му трябва шум тип „референдум“. Поредна операция, някои дори я наричат хибридна, та да не катастрофира „хибридното му возило“ във вид на партия, на политическа сила, вече съвсем на изборите на 2 октомври, оставайки извън парламента, без грам депутат вътре да диша от парламентарната пушилка. И затова му дал на късо тоя полупроводник на Трифонов, та да се прави на цял проводник, да се включи в контакта във вид на ракета носител на Румен Радев към поста „президент в президентска държава“.

Само дето тъкмо сега на Радев не му трябва да се изстрелва в космоса като първия български президент-космонавт. Сега той си притежава цялата власт тук на земята – на българската политическа съвсем разкаляна почва. Институцията „служебно правителство“ му върши същата работа, без дори да се явява на избори. Сано си управлява от избори до избори, и си постила, брули круша след круша из политпартийната градина, та партиите – може и всякакви коалиции да са, да се провалят и преди, и по време на и след всичките тия избори.

Демек, има си я Радев президентската република в далеч по изгоден вариант от узаконената такава. Има си я такава, каквато си я пожелае. Само някоя политпартийна круша да вземе да поузрява за нещо и президентът-премиер й реже дръжката. Ей сега голяма резитба, чисто брулене върви предизборно откъм служебното правителство. Така де, това й е задачата на ена служебна власт, да произведе избори. Като в конституцията не пише как точно и дали може да го прави като част от предизборната кампания още от първия ден на назначаването си чрез директни намеси във всичко. Което пък съвсем директно показва, даже доказва, че сегашният служебен кабинет е в марш на скок да управлява и следизборно. Което пък управление пак ще е предизборно за следващите избори.

И така избор няма да има – и без това сме си служебна президентска република. Или пък ще има, дадена ни е възможност, подсказана ни е – да изберем президентска република или СПИН. Защо пък СПИН, а не коронавирус, примерно, който е по-актуален, действащ дори. Ами защото ковидът не се предава по полов път. А тая работа с полагането на президентската корона става само по полов път – с дръжката на крушката, както вече споменахме, дето да ни я заврат където и когато им е удобно във вид на „президентска република“.

А, и друга „заявка“ има защо тъкмо СПИН-а ни го гласят за алтернатива. Засега разграничение на президента Румен Радев от идеята на политика Слави Трифонов няма. Но пък има от говорителя на служебното правителство Антон Кутев, който рече, че референдум дали България да стане президентска република трудно може да се случи и то не е съгласувано с президента, а е самоинициатива на ИТН. На същия Кутев, дето някъде преди десетина години „разкри“, че БСП е болна от СПИН с култовата си диагноза „социализмът, подобно на СПИН, се предава подобно на болестта - по полов път и по наследство“. Е, тогава все още като „проста“ депутатка му скочи Корнелия Нинова. Но после – няколко години по-късно, стана лидер на същата БСП и от тогава непрестанно потвърждава колко вярна за партията (Й) е Кутевата диагноза. И през управленска коалиция да мине, все зараза сее.