Седмицата: Веселба ли? Просто Киро се жени за баба си

Коментар
09:52 - 27 Юни 2022
10322
Седмицата: Веселба ли? Просто Киро се жени за баба си

Голяма веселба! В цялата седмица на поредния политпартиен разпад, с предизвестена смърт и на поредния парламент, всичките политически смъртници „яли, пили и се веселили“. Като за последно! А като се събудили след запоя, на никого хич не му е ясно кой за кого се е оженил. Ей така изглежда в момента „строителството на съвременна България“, в която зидаро-мазачите на новата изпълнителна власт „на промяната“ само за 6 месеца здрав камък не оставиха.

Иначе веселбата си е от оня познатия тип – майтап на гол гъз, дето всеки знае какво означава… Точно така, със задник трябва да е мислена новостроителната „стратегия“ на прясно отпердашените „строители“ чрез вот на недоверие, според която премиерът в принудителна оставка Кирил Петков „ще остане начело на евентуално ново правителство на „Продължаваме промяната“. Като този път наистина има промяна – понеже от думите на същия ПростоКиро става ясно, че този път „ще се разчита на подкрепа не на цели формации, а на отделни депутати от тези партии“. Демек, даже не на някоя и друга останала част от стена от „градежа на промяната“, а на парчета от тухли, че то просто здрава тухла не остана.

Ще разчита един вид Киро не на цели, а на полупроводници – историческа справка „Тодор Живков открива нов завод в родния си Правец“. Или пък една не толкова мащабна, а по-простобитова случка, може да онагледи стремленията му на Петков пак да е на всяка цена нарцис-премиер, както тия дни го определи социалантрополог. Та случката от преди известно време – в началния етап на дигитализацията у нас, е с моя позната, която пътувайки до Лондон и обратно, решава там да се обзаведе с модерен фотоапарат. Но в магазина, за да не си признае, че нищо не разбира от подобна техника, казва, че иска нещо му простичко „като за полуидиоти“. А продавачът, напълно отдаден на сделката, въодушевено й обяснява: Но моля ви, госпожо“, ние имаме и за пълни идиоти!“.

Ей така ни обяснява следващите си крачки изобщо в политиката, а най-вече във властта и „дигиталният Кирил“ – като за полуидиоти ни го заявява, а накрая на лице, по-скоро на оня гъз от по-горе, е фактически кръгъл идиот.

Та ще продължи да строи Киро завод, пак огромен завод „на промяната“. Ето как: „Това, което сме обсъдили до този момент с Изпълнителния съвет на ПП, е че съставът ще бъде непроменен засега. Ние всички сме много сплотен отбор и продължаваме в същия формат“. А за липсващите министри от „Има такъв народ“ строителството (не)предвижда следното: „Не искам да говоря още за отделни министри, защото реално, докато нямаме подкрепата на независими депутати, които се надяваме да видим дали има такъв шанс, още не искам да влизам в конкретика“. Ей го на, пак строежи във въздуха. По-въздушни и от едно от чудесата на света в древността – Висящите градини на Семирамида, дето само са изглеждали висящи във въздуха, ама са си имали основа, но пък и въпреки това, пак не са оцелели.

В цялото това „оцеляване на Киро Премиера“ обаче със сигурност е забъркана една Семирамида. Е не е оная асирийската царица във Вавилон. Тук е, от години виси в своята градинка на „Позитано“ 20, лашкат я, клатят я изотвътре на двореца, ама си е там лидерката на БСП Корнелия Нинова – Семирамидова. Даже и министърка стана – е, съвсем въздушно, с въздух под налягане министерство на икономиката й построи Кирил, но пък му е и вицепремиер.

Като осмото съвременно чудо на света е Корнелия Семирамидова. Тъкмо като взе съвсем да увисва откъм правителствените си постове през изминалата си седмица, и бам – нов градеж започна. И не с дай вар, дай цимент! След 6 часа заседание пленумът на БСП крайъгълни камъни й подложи за катерене пак във властта. Почти с пълно единодушие, по-точно „болшинство“ партията реши „да се преговаря с ПП за съставяне на правителство при връчването на първия проучвателен мандат“. Ама не безусловно да преговаря Корнелия като наемателка за „новия градеж“ на „новата“ власт на Кирил Петков. А с четири условия – поставят се именно тия 4 основни „крайъгълни камъка“. Демек – новата властова къща ще с основи е от як червен камък, онова отгоре и да го издуха (без)вятъра на промяната, БСП ще си остане в мазето.

А че издухването пак ще се състои, е неизбежно май, и то още през юли. Поне това със сигурност се задава на иначе все така празния хоризонт на ПП, начело с Кирил Петков. Щото и „новият“ градеж си е старата колиба. И червените крайъгълни камъни са за съвсем лична употреба за БСП на Корнелия Нинова, та да продължава да виси Семирамидова начело на партията (си) и да прескача с въздушна акробатика и във властта лично при всеки удобен (й) повей на вятъра. Че това е точно така показва скалният състав на 4-те камъка. Плътно леви, съвсем предизборно издялани, като всичкия „столетен“ чакъл, дето Нинова претака „лидерски“. Ей ги на старите камъни на Корнелия по „новата“ глава на ПростоКиро: подкрепа на актуализацията на бюджета, приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, проектна готовност за влизане на плана в действие, подготовка на бюджета за 2023 г. По-кратко казано: идат избори, БСП пак „раздава“ пари на „бедния“ си електорат. Нищо ново, дори и фактът, че Ниновата БСП все повече обеднява именно откъм електорат, колкото и да му строи въздушни кули.

Всъщност, има ново. Това, че най-веселото от голямата веселба на изминалата седмица, дойде баш от пленума на „Позитано“ 20. Даже буквално имало „смях в залата“, не просто като израз за яка изцепка. Когато видният социалист Костадин Паскалев коментирал актуалната политическа обстановка така: „След като Румен Радев е политическото отроче на Корнелия Нинова, а Кирил Петков – неговото (на президента Радев), следва, че председателката на БСП е политическа баба“.

Точно така! Цялата работа на новите мераци на Кирил Петков пак да е премиер, още сега – преди избори, се основава единствено и само на баба му Корнелия. Ама не е толкова просто, щото за да му се получи ПростоКиро трябва да се ожени за баба си – за властовата си баба Нинова. От което, разбира се, нищо няма да се роди. Още повече, че й заварените им и внучета се разбягаха. Не само за да си лежат на дивана в хола и да си цъкат собствените игрички, а и да щъкат из всякакви политпартийни кухни, та да си мажат собствените предизборни филии. Та първо поне в парламента да се намажат, после ще му мислят за властта на баба.