Седмицата: Я, Слави Трифонов се е оженил! Или пък ще се омъжва?

Сватби или не, но в момента тече толкова скоротечен развод, колкото са напоследък скоротечни парламентите ни 

Коментар
11:04 - 13 Август 2021
12017
Седмицата: Я, Слави Трифонов се е оженил! Или пък ще се омъжва?

Не, нищо общо няма това заглавие с каквато и да е сексуалност, даже съвсем, съвсем нищо с такива „технически сглобки“ като обръщане на резбата. Всичко е абсолютно без секс! Като едно истинско семейно огнище, в което бракът е чист брак – бракуван. Точно така, оказва се че уж вечният ерген, новият пръв (поне до следващите избори) партийно-политически лидер Слави Трифонов, се е оженил – бракувал се е. Но пък може и втори път да се бракува… като се омъжи.

Кога г-н Станислав Трифонов си е сложил подписа за женитбата и къде не се знае, нито пък вече е чак толкова важно. По-важното е, че самият лидер на „Има такъв народ“ – на първата политическа сила според последните засега избори от 11 юли, демонстрира с пълна сила, че е ужасно женен. Ама толкова много е нагазил в този брак, че адски бързотечно (като български парламент през 2021 г.) вече се и развежда. Напълно подобно на бракувал се през повече или по-малко години брак, само че за месеци, даже за дни.

На нищо друго не прилича и политическото, и партийното поведение на партийния лидер и политик Трифонов, освен на поведението в едно брачно гнездо, превърнало се в гнездо на оси. Дотолкова е загъмжал осарникът, че дори и брак по сметка да е било това, е разтурено смятането и то с шут.

Това може да е най, ама най-вероятният отговор на въпроса, който мнозина – и гласували, и негласували, си задават. Питат се, ей така – и наляво, и надясно, и навсякъде – как се било стигнало дотам, и то за втори път т.г., че само за няма месец се разпада цял прясно избран, свеж парламент.

Еми да, разпада се, като всяка уж семейна сглобка, в която уж са решили да живеят заедно и в здраве, и в болест, но се оказва, че не се дишат, камо ли да се обичат поне малко за пред хората. И се стига светкавично, макар и не буквално, а по-скоро точно политически, до „докато смъртта ни раздели“.

Та тъкмо този бесен партийно-политически, парламентарен, властови, дори и конституционен разпад от криза в криза, доказва, че Слави Трифонов, вкупом с всичките си политпартийни сценаристи, се е оженил. Иначе как изведнъж ще започне да се държи с доскорошната си „любима половинка“ в лицето на „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън – Ние идваме“ като с тежък брачен партньор, а с БСП като с прелъстена и изоставена любовница. И как без да са били женени, само за дни толкова са се намразили.

Та така, това с женитбата изглежда факт, фактически изглежда, че им върви и разводът на Станислав Трифонов с Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и всякаквите други лидери, даже и Корнелия Нинова, от „партиите на протеста“. От общото им парламентарно мнозинство, което уж щеше да плава успешно на кораба за „борба със статуквото“, разбирай ГЕРБ и тук-там, когато се налага ДПС.

А тръгнал ли е веднъж разводът, даже и да се кърпи я отгоре, я отдолу, я от всичките страни, бракът си е бракуван. Дори и в „името на детето“ - в случая парламентаризмът и сигурността в държавата, или „заради роднините“ – съответно електоратът в качеството му на суверен – кърпежът все така се избушва.

Та така и с партийната женитбата, и с лавинообразния политически развод, който се задава и ще се стовари и върху „децата“, и върху „роднините“. Точно с ефекта на снежната топка по склона, без значение още колко пъти ще ходим на избори и тази, и следващата година, а по0скоро тъкмо заради това.

Има обаче и още една сватба, на която може да се наложи да плащаме целокупно масрафа – без значение рода от коя страна си. Съзира се на хоризонта нов брак, като точно Слави Трифонов този път го начерта, надраска нещо като никога на политпартийния си небосклон. Или от по-рано се е чертаел, ама сега му е дошло времето. Разлика за бъдещето на този нов брак едва ли ще има, ако се базираме на отношенията на жениха с останалите брачни партньори. Само дето този път лидерът на първата политсила няма да се жени, а със сигурност ще се омъжва. Понеже в новото брачно гнездо ще е фактически самолет-изтребител – самият президент Румен Радев.

И това вече ще си е истински брак по сметка, с всичките му предварителни и следварителни аритметики и политически математики. То предварителната аритметика си започна и с ранното обявяване на Радевата кандидатура за втори мандат, и със служебното му в момента правителство, за което непрестанно се „мълви“, че то трябва да „остане“ като следващо редовно. Върви си годежът и с ясно видимото разбиване и на парламентаризма, и на демокрацията изобщо. Та да стане „повече от нужно“ парламентарната република да стане „ненужна“, да я отровим и да я сменим с президентска, с кво друго. Друго не остана, щото за монархия ни липсва цар – него вече го употребихме. Дано да не стигнем до по-революционни „необходимости“, понеже демокрация се сменя само с едно – с тоталитаръзъм.