СЕДНЕТЕ УДОБНО: Вибраторът лекува мигрена

Устройството служи като инструмент за облекчаване на болката

Здраве
16:21 - 02 Октомври 2024
1212
СЕДНЕТЕ УДОБНО: Вибраторът лекува мигрена

Мигрената е сред най-мъчителните състояния, които могат да засегнат хора от всички възрасти. Често стандартните медикаменти не са достатъчни за справяне с болката, но неочаквано решение набира популярност в интернет пространството, включително в социалната платформа Reddit.

Изненадващо, вибраторът – уред, обикновено свързван с удоволствие – се използва и като средство за облекчаване на хронични болки, като мигрена.

Как вибрациите помагат при мигрена?

Научни изследвания и споделен опит сочат, че вибрациите, приложени върху определени точки на тялото, могат да облекчат главоболието. Един от най-широко обсъжданите методи е използването на вибратор, който се притиска към челото или между веждите по време на мигренозен пристъп.

Според проучвания, около 82% от жените в Америка притежават вибратор, като някои от тях намират допълнителна употреба за устройството – като инструмент за облекчаване на болката.

Много потребители на Reddit споделят, че вибрациите осигуряват облекчение, когато традиционните методи за лечение не са ефективни. Дори и мъжете съобщават, че използват вибратори на своите партньорки за справяне с мигрената.

Научна подкрепа за вибрационната терапия

Изследванията показват, че вибрационната терапия може да бъде ефективен метод за намаляване на мигрената.

Д-р Адриана Лагиер, доцент по биология в Университета „Гранд Вю“ в Айова, потвърждава, че нейният екип е проучил въздействието на вибрациите върху пациенти с мигрена. Според нея някои хора изпитват значително облекчение, когато използват този метод.

Тие-Куанг Ли, изследовател от Каролинския институт в Швеция, също отбелязва положителните резултати от терапията с вибрации. Той допълва, че този метод заслужава допълнителни изследвания, за да бъде по-добре разбран механизмът на облекчаване на болката.

Мигрената – глобален проблем

Според данни на Американската фондация за борба с мигрената, мигрената засяга 1 на всеки 7 души по света. Световната здравна организация описва мигрената като първично главоболие, което най-често е епизодично, но в някои случаи може да продължи до 72 часа.

Състоянието може да бъде придружено от гадене, повръщане, както и чувствителност към светлина и звуци.

Мигрената най-често засяга хората на възраст между 35 и 45 години, като жените са по-предразположени към това състояние, вероятно заради хормонални фактори.

Споделен опит и алтернативни решения

Мигрената е сериозен проблем за много хора и все повече от тях търсят алтернативни методи за облекчаване на болката.

Журналистката Хелън Томсън от "Wired" споделя опита на своя приятел, който редовно използва вибратор, прикрепен към челото, за да облекчи пристъпите на мигрена. Според нея, макар методът да изглежда странен, той действа изключително добре в неговия случай, пише nypost.com.

Заключение

Използването на вибратор за облекчаване на мигрена може да изглежда нетрадиционно, но опитът на потребителите и научните изследвания сочат, че вибрациите могат да имат положителен ефект.

Този метод все още се проучва и не е признат от медицинската общност като стандартно лечение, но все повече хора го използват като част от своята борба с хроничната болка.