Сергей Станишев: БСП влиза в конгрес с абсурден дневен ред

Евродепутатът организира мащабна дискусия за земеделието по ключова стратегия на ЕС

Икономика
10:30 - 10 Февруари 2023
1648
Сергей Станишев: БСП влиза в конгрес с абсурден дневен ред

Евродепутатът Сергей Станишев отново изрази забележки спрямо управлението на БСП от текущото ръководство на партията в лицето на Корнелия Нинова

В навечерието на конгреса на червените утре Станишев коментира, че в време партията здраво да стъпи на земята и да прегледа очакванията на обществото. "Трябва да покажем, че чуваме гласа на избирателите и че правим промени. 230 000 гласа е унизителен резултат за лява партия в най-бедната страна на ЕС", отбеляза той. 

И отправи критика за дневния ред на БСП, който нямал нищо общо с този на народа. 

На въпроса дали Столетницата трябва да остане опозиция или е време отново да мисли да е част от управлението след вота на 2 април, Станишев намекна, че Нинова явно си е затваряла очите за определени решения, взети от бившата четворна коалиция, като даде пример за това - изпращането на оръжия за Украйна. 

"БСП винаги се е борила за първото място, а сега се бори да не е на петата, а на четвъртата позиция. Това носи горчивина. Обидно е", отсече бившият лидер на левицата. Но според него алтернатива и у останалите партии не се виждала. 

"България е болният човек на ЕС",.отбеляза той. И напомни, че без ясни перспективи, политиките на страната ще продължат да изглеждат половинчати. 

Станишев се е заел със задачата да опита да промени средата, в която функционира политическата система в страната. Така в този обхват попада и организираната от него дискусия "Да изхраним Европа", събрала политици от всички цветове в София. Тя се открива на базата на европейската стратегия "От фермата до трапезата", приета през 2020 г. като част от Зелената сделка. 

"Българските политици трябва да разберат, че задачата им не е задържат статуквото, докато могат, а да намерят балансиран подход в националните политики ", каза той при откриването на форума. 

Доскорошният президент на ПЕС каза още, че обществото е твърде слабо информирано за тази европейска стратегия. Чиято същина, както отбеляза той, много повече го касае, отколкото дебат по популисткитв твми като организирането на референдуми "за" или "против" установяването на нов властови модел за президентска република.

Станишев напомни, че българското селско стопанство е изключително дееспособно. "Но трябва да отстояваме националната си позиция, за да бъдем успешни", отбеляза той.

И в този контекст добави, че е много важно да се намери баланс и по отношение на климатичните промени, и икономическите предизвикателства, и по отношение на конкурентоспособността. 

В отговор министърът на земеделието в служебното правителство Явор Гечев заяви, че в момента идеята за производство на чиста храна на разумна цена стои наравно с темата за продоволствената сигурност, особено след избухването на войната в Украйна.