Шарена салата с карфиол
за 2 порции, 45 мин
Продукти
2 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
3 с.л. бял балсамов оцет или ябълков
4 с.л. зехтин или олио
1/2 глава карфиол
1 връзка репички
1/2 връзка див лук или зелената част на пресен лук
1/2 - 1 зелена салата, според големината
100 г жълто сирене по избор
100 г варена шунка
сол
Приготвяне
Горчицата, медът, оцетът и сол се разбъркват на кремообразен дресинг.
Карфиолът се нарязва на малки розички и се бланшира във вряща подсолена вода до леко омекване – около 5 мин.
Отцежда се и веднага още топъл се смесва с дресинга. Оставя се да изстине.
Към карфиола се добавят репичките на шайби и зеленият лук на пръстенчета.
Добавя се и накъсаната едро зелена салата и всичко се разбърква.
Гарнира се с лентички жълто сирене и варена шунка.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.