Шефът на плуването пита чрез Lupa.bg: Кой оповести имената на спортистите, след като не е отворена "Б" пробата?

Актуално интервю
15:30 - 08 Март 2021
5408
Шефът на плуването пита чрез Lupa.bg: Кой оповести имената на спортистите, след като не е отворена "Б" пробата?

Председателят на Българската федерация по плувни спортове - Георги Аврамчев, даде специално интервю за Lupa.bg във връзка с разразилия се последните дни допинг скандал с наши плувци. Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов бяха уличени в употреба на забранени стимуланти. Има доста странности около целия проблем, а Аврамчев говори за тях.

- Г-н Аврамчев, продължава истерията около допинг скандала, разразил се в плуването. Да започнем с това, което учудва - преди това са правени над 200 теста на плувците ни и всичките са били отрицателни, а сега изведнъж...

- И за мен е доста странно всичко. Честно казано, не знам в коя лаборатория са правени, но е в чужбина, иначе самите проби са взети тук и са изпратени. УАДА прави периодични тестове на всички плувци с "А" норматив и то по няколко пъти в годината. Всичко останало на този утап остава забулено в мъгла, която скоро ще се раздигне, убеден съм.

- Не е ли странно и друго нещо - бяха изкарани имената на уличените спортисти - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, преди да е отворена и "Б" пробата, което е в разрез с всички наредби?

- Да, така е - може да се каже колко спортисти има "хванати", че има съмнения и т.н., но у нас се изкараха директно имената на нашите плувци, което не е редно. Не знам как е станало и откъде има изтичане на информация. Но е редно техните имена да бъдат оповестени, едва когато бъдат отворени и "Б" пробите, но... Неприятно е, че аз, както и много други, научихме първо от медиите.

- Да продължим със странните неща - станозололът е анаболен стероид, който се използва в друг вид спорт, но не и в плуването. Той придава твърдост на мускулите, а не еластичност, каквато трябва да бъде при плувците. А освен това е и архаичен, според някои специалисти.

- Разбира се, той втвърдява, ако мога така да се изразя. Не е полезен за плувците! Толкова по темата, всеки може да си направи изводите. Кой, как и защо го е подметнал някъде, не мога да гадая.

- Смятате ли, че това е и удар по Федерацията?

- Какво мисля аз и какви са догадките ми, си остава за мен, тъй като преди решението на Управителния съвет и окончателните резултати от разследването, не мога да коментирам.

- Кога ще бъдат отворени "Б" пробите на състезателите?

- Те се отварят по желание на самите състезатели, не по наше. Те трябва да преценят кога. Странно е пасуването до момента от тяхна страна, но те си знаят и си преценяват.

- Една такава проба струва около 1000 лева, нали?

- Не мога да кажа точната цена, но когато стане факт, се изпращат фактури. Няма скрито покрито. Ние сме насреща и сме готови да съдействаме на нашите плувци, дори и при нужда да заплатим сумата. Но пак повтарям - това е решение на самите плувци, а ние ще бъдем уведомени от антидопинговата агенция.

- Как ще коментирате словесните престрелки във Фейсбук между Антъни Иванов от едната страна и Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов?

- Обидно е! Нямаше как да се размине нещо подобно след изкуствено създадения скандал и ситуация. Знаем и какво преживяват самите спортисти, изнервени са. Но знайни и незнайни започнаха да се упражняват на гърба на Българската федерация по плуване. Нямам пряка връзка с Антъни, но помолих баща му, както и Йосиф и Калоян, да спрат с тези неща. Миладинов осъзна грешката си, която е нормална за един 17-годишен младеж, и се извини публично, което му прави чест. Болно и неприятно е всичко. В случая няма две страни, тъй като скоро те ще застанат рамо до рамо да защитават честта на България на Олимпийските игри.

- И да завършим с факта, че този скандал става в момент, в който имаме три квоти за Олимпийските игри - нещо, което не се е случвало никога до момента.

- Да, до момента са три квотите с "А" норматив, но могат да станат и 5. Явно това нещо не се харесва на определени хора, а подобно постижение и резултати не сме имали от времето на Таня Богомилова. Спечелихме медали от Световни и Европейски първенства, треньорите ни работят добре, имаме хубави постижения и подобрихме някои рекорди. Фактите говорят.