Шишчета с пълнени гъби
за 8 броя, 40 мин
Продукти
1 шепа левурда или пресен чесън - около 40 г
4 клонки прясна билка – мащерка, розмарин
40 г жълто сирене по избор - например кашкавал
40 броя средно големи печурки
400 г крем сирене
сол и черен пипер
малко лимонов сок
4 филийки пушен бекон – по около 10 г
4 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Левурдата и билките се наситняват. Жълтото сирене се настъргва.
Махат се пънчетата на гъбите и се нарязват на дребно. Смесват се с билките, дивия чесън, крем сиренето и жълтото сирене. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок.
Със сместа се пълнят гъбите и се нанизват по 5 на 8 шишчета, така че отворите да са затворени.
Всяко шишче се завива с разполовените надлъжно филийки бекон.
Поръсват се със сол и черен пипер.
Пържат се в загретия зехтин или олио на средна температура 10 мин., като се въртят от всички страни.
Може да се изпекат на скара или на грил тиган, като предварително шишчетата се намажат със зехтина или олиото.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".
Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.