Шокиращо: "Пирогов" е задлъжняла с 45 милиона за 2 години

Здраве
16:00 - 28 Януари 2022
3609
Шокиращо: "Пирогов" е задлъжняла с 45 милиона за 2 години

Най-голямата спешна болница в страната - УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е задлъжняла с над 45 милиона лева само за последните 2 години, разкри справка на Lupa.bg по повод страшните числа, изнесени днес от здравния министър проф. Асена Сербезова за близо 1 милиард лева просрочия на държавните и общинските клиники в страната. 

Оказва се, че "Пирогов" упорито върви към кризисната ситуация на Александровската болница, при това много по-скоростно. През 2019 г. одитът в института сочи, че той намалява размера на дълговете си с около половин милион лева, в сравнение с предходната година.

Към 31 март 2019 г. болницата, по това време управлявана от днешния депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов, има да плаща основно към фирми-производители и доставчици на консумативи и лекарства почти 14 милиона лева. Днес, както стана ясно от думите на Сербезова - тя е има над 60 милиона лева дългове. 

Броят на здравнонеосигурените, преминаващи през кабинетите на бул. "Тотлебен" годишно е относително стабилен и варира между 9 и 12-13 хиляди души. В години на повече лекувани там спешни случаи на хора без осигуровки, се вдигат и дълговете на института, сочат справки и на предишното ръководство в лицето на Балтов. 

В средата на 2021 г., когато служебен министър бе Стойчо Кацаров, той нареди проверка в "Пирогов", от която стана ясно, че там има издадени фактури и разписки за над 1 милион лева за отчетени, но неизвършени дейности на над 400 пациенти, предимно в сферата на коремната хирургия. Остава обаче неясен въпросът откъде са натрупани останалите 45 милиона лева. 

Самият Балтов определи обвиненията на здравното министерство като "откровени лъжи", а в последствие служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че е бил един от фиктивните пациенти, лекувани в "Пирогов".

Само в сряда (26 януари - б.р.), Институт "Пирогов" е публикувал обшествени поръчки за доставка на медицински консумативи и за третиране на болнични отпадъци за над 1,4 милиона лева, без ДДС. 

Справка на медията ни разкри, че за 2021 г. договорите от обществени поръчки възлизат на над 20 милиона лева, без ДДС, по-голямата част от които са парафирани от новото ръководство на болницата.