Шоко пудинг с вишнев компот
за 6 порции, 45 мин
Продукти
1 компот от вишни – ок. 180 г отцеден плод, или други плодове - меки или от компот
120 г черен шоколад
100 г масло
50 г брашно
1 с.л. какао на прах
½ ч.л. бакпулвер
3 яйца
1 щипка сол
80 г захар
1 пак. ванилова захар
Приготвяне
Шоколадът се нарязва на парченца, оставят се 2 с.л. Другият се разтопява заедно с маслото на гореща водна баня. Оставя се леко да изстине – да е хладък.
Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Добавя се половината захар и се разбива още 2 мин.
Жълтъците се разбиват с останалата захар и ваниловата захар до побеляване. Смесват се с белтъците с разбъркване, добавени на няколко порции.
Добавят се брашното, какаото, бакпулверът и разтопеният с маслото шоколад и се разбърква на гладко тесто.
Отцедените вишни се слагат на дъното на леко намазнена тава. Заливат се с тестото. Поръсват се останалите парченца шиколад.
Пече се в загрята умерена фурна 25-30 мин. Може да се яде топъл.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.