Шоко ябълков сладкиш с лешници
за 20 парчета, 80 мин
Продукти
400 г ябълки
1 с.л. лимонов сок
150 г брашно
150 г смлени или ситно счукани лешникови ядки
3 ч.л. бакпулвер
2 ч. л. канела - по желание
6 ч.л. какао
300 г меко масло
350 г захар
3 яйца
100 г готова шоколадова глазура или разтопен тъмен шоколад
Приготвяне
Ябълките се обелват, изчистват се семките и се нарязват на малки парченца. Поливат се веднага с лимоновия сок.
Смесват се брашното, лешниците, бакпулверът, канелата и какаото.
Разбива се маслото със захарта. Добавят се едно по едно яйцата и се разбърква. Постепенно се добавя сухата смес и се разбърква на гладко тесто.
Изсипва се в тавичка около 40 на 30 см с намазнена хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 30-35 мин. Оставя се да изстине.
Разтопява се глазурата и се полива на ивички с лъжичка.
Сладкишът може да се поднесе гарниран със сладолед или с бита сметана.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".