Шоколадов хумус с бадеми и фурми
за 4 порции, 15 мин
Продукти
30 г белени бадеми
5 фурми
400 г сварен и отцеден нахут - може от консерва
30 г какао на прах
4 ч.л. агаве сироп или мед – може кафява захар
20 г кокосово масло или краве масло
½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар
1 щипка канела по желание
120 мл овесено мляко или прясно мляко
Приготвяне
Бадемите се смилат много фино.
Свареният нахут се изплаква с вода и се отцежда.
Смесват се бадемовото брашно, нахутът, нарязаните на дребно фурми, какаото, агаве сиропът, кокосовото масло, ванилията, канелата и овесеното мляко.
Всичко се пасира и шокохумусът е готов за директна употреба.
В хладилника се запазва около 1 седмица.
Вместо направо с лъжицата, шокохумусът може да се вкара в безкрайна по-изтънчена употреба. Въпрос на вдъхновение или на копиране от течния шоколад. Шокохумусът може да се намаже на всичко – хляб, козунак, кекс, гофрета, бисквита. С добавяне към сладкия хумус например на разтворимо кафе и/или ликьор му се придава специално докосване.
Гарнирането на шокохумуса, намазан върху нещо, или направо в купичка, също е развихряне на фантазията – пресни плодове, сушени, мариновани, както и всякакви ядки, дори солени, солети, чипс, корнфлейкс, дребни бонбони, супер храни като чия и др. Разбира се и с още шоколад – настърган или разтопен.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".