Шоколадов хумус
за 4 порции, 15 мин
Продукти
30 г белени бадеми
5 фурми
400 г сварен нахут - може от консерва
30 г какао на прах
4 ч.л. агаве сироп - мед или кафява захар (подслаждането може да се увеличи или намали на вкус)
20 г кокосово масло
½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар
1 щипка канела
120 мл овесено или прясно мляко
Приготвяне
Бадемите се смилат много фино. Свареният нахут се изплаква с вода и се отцежда.
Смесват се бадемовото брашно, нахутът, нарязаните на дребно фурми, какаото, агаве сиропът, кокосовото масло, ванилията, канелата и овесеното мляко.
Всичко се пасира и шокохумусът е готов за директна употреба. В хладилника е стабилен около 1 седмица.
Вместо направо с лъжицата шокохумусът може да се вкара в безкрайна по-изтънчена употреба. Въпрос на вдъхновение или на копиране от течния шоколад в буркани. Шокохумусът може да се намаже на всичко – хляб, козунак, кейк, гофрети, палачинки, бисквити. Гарнирането на шокохумуса, намазан върху нещо или направо в купичка, също е развихряне на фантазията – пресни плодове, сушени, мариновани, както и всякакви ядки, дори солени, солети, чипс, корнфлейкс, дребни бонбони, дори супер храни като чия и др. Разбира се и с още шоколад – настърган или разтопен.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте първия януарски брой с акценти: "Топ 10 на млякото с ориз - превъплъщаването на класическия десерт в изкусителни шедьоври", "Януарската домашна пача", "Как се прави бухнал зеленчуков хляб без мая", "Празничният гювеч – всичко в една тенджера".