Шоколадов хумус

за 4 порции, 15 мин

Кухня
12:29 - 03 Януари 2020
3617
Шоколадов хумус

Продукти

30 г белени бадеми

5 фурми

400 г сварен нахут - може от консерва

30 г какао на прах

4 ч.л. агаве сироп - мед или кафява захар (подслаждането може да се увеличи или намали на вкус)

20 г кокосово масло

½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар

1 щипка канела

120 мл овесено или прясно мляко

 

Приготвяне

Бадемите се смилат много фино. Свареният нахут се изплаква с вода и се отцежда.

Смесват се бадемовото брашно, нахутът, нарязаните на дребно фурми, какаото, агаве сиропът, кокосовото масло, ванилията, канелата и овесеното мляко.

Всичко се пасира и шокохумусът е готов за директна употреба. В хладилника е стабилен около 1 седмица.

Вместо направо с лъжицата шокохумусът може да се вкара в безкрайна по-изтънчена употреба. Въпрос на вдъхновение или на копиране от течния шоколад в буркани. Шокохумусът може да се намаже на всичко – хляб, козунак, кейк, гофрети, палачинки, бисквити. Гарнирането на шокохумуса, намазан върху нещо или направо в купичка, също е развихряне на фантазията – пресни плодове, сушени, мариновани, както и всякакви ядки, дори солени, солети, чипс, корнфлейкс, дребни бонбони, дори супер храни като чия и др. Разбира се и с още шоколад – настърган или разтопен.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте първия януарски брой с акценти: "Топ 10 на млякото с ориз - превъплъщаването на класическия десерт в изкусителни шедьоври", "Януарската домашна пача", "Как се прави бухнал зеленчуков хляб без мая", "Празничният гювеч – всичко в една тенджера".