Ще има ли гореща война Русия-НАТО?

Коментар
10:00 - 12 Май 2022
5847
Ще има ли гореща война Русия-НАТО?

Страните членки на НАТО не виждат рискове за своите територии от страна на Русия. Това заяви вчера във Вашингтон зам.-генералният секретар на алианса Мирча Джоана, информира руският в. „Известия“.

„Не виждаме Русия да има днес военни възможности да извърши нещо враждебно срещу НАТО. Виждаме един вид благоразумие от страна на руските сили пред лицето на масираното увеличаване на силите на НАТО по източния фланг“, каза Джоана на брифинг.

Той добави, че военният потенциал на Руската федерация щял да бъде отслабен за известно време.

По-рано вчера външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва не желае война в Европа, но именно страните от Запада непрекъснато заявяват, че Русия трябва да бъде победена, напомня вестникът.

„По думите му, приключването на руската спецоперация с цел защита на жителите на Донбас (агресията на Москва в Украйна, б. р.) ще спре опитите на Запада да подкопава международното право“, допълва „Известия“.

На 8 май лидерите на страните от Г-7 заявиха, че смятат „да не допуснат победа на Русия в Украйна“. Според цитиран в текста коментар на Вячеслав Володин, председателя на Държавната дума, по този начин държавните глави на членките на „Голямата седморка“ (Г-7) са признали успехите на руските въоръжени сили в бойните им действия срещу Киев.

Русия не желае засега да влиза във военен сблъсък със Северноатлантическия съюз. Така смята министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, пише „Комсомолская правда“.

„Гледната ми точка е, че Русия не иска да се сражава с НАТО и нейните сили от 1,9 милиона войници“, заяви шефът на Пентагона на изслушвания в Камарата на представителите от Конгреса на САЩ.

НАТО притежава най-модерни военни средства – авиация, кораби и сухопътна техника. В случай на сблъсък с Русия може да се стигне до ескалация, „каквато никой не иска да види“, добави той.

Според Остин евентуално нападение на Русия срещу някоя членка на алианса коренно би променило ситуацията в света. НАТО би отвърнала колективно на подобна стъпка, каза военният министър на САЩ, цитиран в „Комсомолская правда“.