СКАНДАЛ: С какво пръскат срещу комари? (СНИМКИ)

Конкурентни фирми си спретнаха задочна свада на гърба на едва оцеляващите от пълчищата насекоми край Дунава

Здраве
13:30 - 20 Юни 2023
10487
СКАНДАЛ: С какво пръскат срещу комари? (СНИМКИ)

Жесток скандал тресе крайдунавските общини по темата "борба с комарите". Депутатът от групата на ПП-ДБ Стоян Георгиев информира избирателите си, че в част от страната изобщо всъщност не се пръска. Поне според излязла наяве след публикация на фирмата-дистрибутор на биоцидите, ползвани за тази цел. Така ли е наистина обаче, Lupa.bg провери за вас.  

За какво става въпрос? 

Гарант Пест Контрол, фирмата-вносител, собственост на Евгени Конярски и Иво Грънчаров, буквално "взриви" социалните мрежи със следното разкритие и снимки. Оказва се, че според тяхната информация в база данните им за наличностите на необходимите за пръскането срещу комари инсектициди, компанията, спечелила обществените поръчки за обработката на над 90% от общините у нас в последните години, всъщност не е купила нито един от двата препарата.

Информацията им е подплатена със снимките на техен познат, чиито крака са на решето след 2-дневен престой в община Козлодуй. 

Справка на Lupa.bg разкрива, че действително кметицата Маринела Николова е сключила договор по обществена поръчка от 2020 г. именно с ДДД-1, по-известна с името "Килъри" сред обществеността за обработка на площите в града и околностите. Конкурсът е от 2020 г., а контрактът е именно с компанията на Румен Стойков и Мартин Петров. 

"Килъри" обаче се свързаха с наш репортер, за да опровергаят напълно твърденията на "Гарант Пест Контрол" и заподозряха опит за разпалване на война на конкуретна основа. 

'Тяхната фирма е дистрибутор, но неправилно са написали, че са вносители на инсектициди, а не на биоциди. Би трябвало тези наши колеги да са наясно с разликата. Това обаче, че те внасят биологичните агенти, ползвани за пръскани, не означава, че препаратите нямат и други дистрибутори и у нас, и в Европа. Ние сме страна-членка на ЕС и да се твърди, че някой разполага с ексклузивитет за разпространнеието на определен продукт, е повече от абсурдно", коментира представител на фирмата, обвинена, че краде обществен ресурс. 

Нещо повече, от там добавят, че 

"Всичко по изпълнение на конкурса, посочен от конкурента, е извършено повече от добре и това може да се провери на място. А контролните органи в лицето на Министерството на здравеопазването, РЗИ и общината, включително и прокуратурата могат да осъществят незабавен и допълнителен надзор върху нашата дейност". 

И намекват, че всъщност целият конфликт се дължи на опит да се налеят още пари за пръскане срещу насекомите по въздуха - метод, който не смятат за най-ефективният, макар да е сред най-скъпите на пазара.

Ето какво пишат и конкретно дистрибуторите на биоцидите, заради което пламна и скандалът: 

"Нямаше да обърна внимание на темата, относно обработките на територията на община Козлодуй, но срещнах един познат вчера, който се беше върнал снощи от Козлодуй, където беше прекарал два дена при баща си.

Веднага забелязах множество белези по краката и ръцете от ухапвания на комари и той ми обясни, че проблема с комарите по Дунава е страшен в момента. Направих проучване в момента коя фирма обработва в град Козлодуй и попаднах на информация публикувана в страницата на общината. 

За мое най-голямо учудване установих, че фирмата която третира в момента (небезизвестната фирма, която напоследък печели 90% от обществените поръчки в България), ще обработва с препаратите Ротрин -наземно и Вектобак-въздушно. Тъй като нашата фирма е дистрибутор и вносител на тези два инсектицида, проверих днес в нашата база данни дали фирмата-изпълнител е пазарувала от нас и се

оказа, че не е купувала тези препарати от 2020 г., а е декларирала пред Общината, че ги ползва в борбата с комарите!

Интересно ми стана какъв контрол се провежда при тези търгове и как се следи ефекта от обработките за комари, защото складовете ни са пълни с регистрирани препарати, биологични и какви ли не още, по всички европейски изисквания и накрая никой не обработва с тях, а ги използват
само за параван да прибират от държавата ни обществен ресурс".