Скандал в Lupa.bg: Нинова забранила на кандидат-кметове да се срещат със Станишев

Политика
14:02 - 10 Октомври 2019
8971
Скандал в Lupa.bg: Нинова забранила на кандидат-кметове да се срещат със Станишев

Шефката на БСП Корнелия Нинова е пуснала заповед в определени области кандидатите за кметове и местните червени председатели да не се срещат с лидера на ПЕС Сергей Станишев, научи Lupa.bg. В разгара на предизборната кампания евродепутатът стартира турне за среща с претендентите на БСП в страната по подобие на обиколката му за евровота през май. Оказва се обаче, че там, където отиде, местните сподвижници на Нинова нямат право да присъстват. В началото на седмицата от централата на "Позитано" 20 тя позвънила на няколко от тях, включително депутати, и им спуснала заповед по никакъв повод да не се срещат със Станишев и да бойкотират събитията му. 

Подобна срамна ситуация се разиграла и в Русе, където Станишев бе във вторник, за да се срещне с кандидат-кмета на левицата Пенчо Милков. Него и колегата му в кампания за Шумен - Венцислав Венков той заведе в румънската столица, където ги представи и на премиера на страната Виорика Данчила, и на министри от Северна Македония, Албания, Гърция, а и на Габриела Фиря - кмет на Букурещ.

Изненадващо, в съобщението за форума, което по-късно БСП разпространи, името на ПЕС лидера изобщо не фигурираше, въпреки че той бе инициатор на срещата и лично той е завел двамата кандидати на БСП, за да почерпят опит от балканските си колеги.

В същото време, както източниците ни разказват, местните другари на Нинова, вместо да се видят с лидера на ПЕС и депутата Крум Зарков, решили да отпрашат извън града. 

В същото време Нинова е изискала "график" за всички предстоящи разговори на Станишев по места, за да се опита да възпрепятства неговата форма на предизборна кампания, въпреки че той представлява най-топлата връзка между бъдещите кметове на БСП и ключовия еврокомисар по регионалното развитие Елиза Ферейра, която е представител на ПЕС и "държи" милиарди евро в ръцете си по този ресор в ЕК. 

"Бях помолен да дефинирам резултат, който би бил успех за БСП. Нашата партия има уникален исторически шанс да си върне нормалното представителство в местната власт. Ще е непростимо левицата да пропусне този шанс и да не стане носител на промяната. Успех за БСП би било удвояването на резултатите от предходния вот. Могат да се направят пробиви и да се постигне победа в поне 10-12 областни града, включително в София. За съжаление Варна, Бургас и Стара Загора правят изключение заради разделението в партията и изкуствените напрежения по места непосредствено преди кампанията", каза той във Видин в сряда. Въпреки опитите да бъде саботирана неговата предизборна обиколка, Станишев ще се включи в червената кампания и в Търговище, Шумен, Пловдив, Кърджали.