Скандал в Lupa.bg: Шефът на НЗОК прецака фармацевти – спря им 360 -те лв.

Здраве
17:45 - 23 Февруари 2022
7564
Скандал в Lupa.bg: Шефът на НЗОК прецака фармацевти – спря им 360 -те лв.

Новият бюджет на Здравната каса, който бе гласуван вчера, изненада неприятно помощник-фармацевтите. Парите, които трябва да вземат за работата им на първа линия, са спрени. Това става по вина шефа на НЗОК Петко Салчев, смятат аптекари. Именно за това те му искат оставката.

Помощник-фармацевтите и друг път са били прецаквани от Петко Салчев. На 12.01.2021 г НС на НЗОК в противоречие на закона прие „Правила за условията и реда за заплащане на средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест по чл.61 ал.1 от Закона за здравето“ с които се уточнява, че „професионалисти по здравни грижи“ са само тези, които са изброени в Кодекса за професионалната етика на медицински сестри, акушерки и асоциирани медицински специалисти.

„Дадената дефиниция, от една страна е некоректна – тъй като се позовава на вътрешно-съсловен акт на организация (БАПЗГ), в която помощник-фармацевтите никога не са били членове, респ. не може да се очаква да бъдат посочени в този Кодекс, а от друга страна – тази дефиниция е и незаконосъобразна, тъй като Правилата като подзаконов акт следва само да уточнят закона, но не и да му противоречат“, обясни Лиляна Петрова от Българска асоциация на помощник-фармацевтите.

По думите й НЗОК по всякакъв начин се опитва да оправдае неизпълнението на закона със свои тълкувания, че помощник-фармацевтите не са специалисти в професионално направление „Здравни грижи“, а от Направление „Фармация“, не са „специалисти“ по смисъла на ЗБНЗОК и поради тази причина да не получат допълнителни средства по чл.5 от ЗБНЗОК.

„Куриозното в случая е, че през септември 2021 г. Народното събрание приема поправка в ЗБНЗОК, като включва и магистър-фармацевтите в обхвата на чл. 5 с основен аргумент, че:„помощник-фармацевтите, тъй като са в направление „Здравни грижи“, получават допълнителни средства, а магистър-фармацевтите бяха пропуснати.

От изложеното е видно, че за законодателя няма никакво съмнение, че помощник фармацевтите са в Направление „Здравни грижи“ и работещите в лечебните заведения трябва да получават допълнително възнаграждение по чл. 5 от ЗБНЗОК за 2021 г.

Нещо повече, именно с това се мотивира необходимостта от изменение на закона, така че възнаграждение да получават и магистър-фармацевтите. Парадоксално е, за приложението на един и същ закон помощник-фармацевтите веднъж се приемат за специалисти в Направление „Здравни грижи“, а друг път – не“, обясни Лиляна Петрова.