Скандалната Гинка се завърна с нова сделка

Корпоративни вести
16:58 - 28 Април 2022
10194
Скандалната Гинка се завърна с нова сделка

Злополучната неуспяла купувачка на бизнеса на ЧЕЗ в България - енергийната търговка Гинка Върбакова, се завръща в голямата игра. Тези дни стана ясно, че новоизграждащият се соларен парк край пазарджишкото село Априлци, който ще бъде най-големият в България, е нейна собственост. 

Лицензирана за работа инсталирана мощност на соларния парк е 58 мВт в момента, с което изпреварва досегашния първенец - парка край Караджалово с 50 мегавата мощност (реално панелите са 60 мВт, но лицензията за работа е само за 50).

По план соларната централа на Гинка Върбакова, която се развива от дружеството й "Риал стейтс", трябва да достигне капацитет 150 мВт. Това вероятно ще се случи още в началото на следващата година, с което проектът ще стане един от най-големите действащи на Балканите.

Новоизграждащият се соларен парк край село Априлци ще е най-голям в България. Той е собственост на компания на Гинка Върбакова

Милионерката Гинка оперира два малки соларни парка в същия регион от 2013 г. Те са с обща мощност 2.5 мВт и имат преференциални цени за изкупуване на енергията. Дружеството е посочило пред КЕВР, че общият размер на инвестиционните разходи за изграждане на фотоволтаичната централа е 136 млн. евро (266, 8 млн. лв.), като източниците на финансиране са в съотношение 30% (41 млн. евро) собствени средства – доста интересно откъде, но НАП не проверява, и 70% (95 млн. евро) кредити, отпуснати от 2 банки.

За осигуряване на заемното финансиране по първите етапи дружеството на Гинка "Риал стейтс" има сключени два договора - с Обединена българска банка за 15 млн. евро (по информация на бившия изпълнителен директор на трезора всъщност става въпрос за 20 млн. евро) и с "Юробанк" - България (бившата "Пощенска банка"), за 12, 73 млн. евро.

Освен това дружеството е обявило, че води и преговори с Черноморската банка за търговия и развитие, където няма информация да е бил сменян като български представител бившият транспортен министър Ивайло Московски, „пенсиониран” там, след като така и не се разбра истината за гибелта на малкия му син с моторна шейна, управлявана от видния политик от ГЕРБ. До момента няма подадени в КЕВР данни за сключени договори за кредити.

През 2017/8 г. продажбата на българските активи на чешкия енергиен гигант ЧЕЗ предизвика грандиозен скандал, както в България, така и в Чехия. Частна сделка между две фирми прерасна в политически въпрос на междудържавно ниво. Ставаше дума за най-голямото електроразпределително предприятие в България, което доставя ток на повече от една трета от страната, включително и столицата София. Ставаше дума и за стотици милиони евро цена. Тогава преговорите спряха да приличат на стандартни бизнес отношения и се озоваха в центъра на политическия живот. Сделката беше спряна, а в края на миналата година ЧЕЗ най-после бе продаден.

Големият скандал в края на 2017 г. беше откъде никому неизвестната компания "Инерком", собственост на тайнствената бизнесдама Гинка Върбакова, има стотици милиони, за да купи бизнеса на ЧЕЗ. Появиха се съмнения, че Върбакова е подставено лице на сенчести босове, някои дори намекваха за връзка на определени политици в сделката.