Скандални данни в Lupa.bg: Кандидат-кметица с отнета книжка за алкохол

Радина Банкова от БСП в Ловеч точела ДДС и не внасяла осигуровки

Политика
15:30 - 30 Октомври 2019
7860
Скандални данни в Lupa.bg: Кандидат-кметица с отнета книжка за алкохол

Пореден скандал с кандидат за кмет лъсна дни преди балотажа в неделя. Претендентката на БСП в Ловеч да става градоначалник срещу досегашния - Корнелия Маринова от ГЕРБ, е била заловена преди няколко години да шофира пияна. Бомбата в Lupa.bg хвърлиха гербери от възрожденския град, готови да предоставят и документи за деянието.

Според тяхната информация Банкова е била заловена да шофира след няколко чаши вино, като документацията по делото й сочело наличие на алкохол в кръвта от 0,8 промила. Тя е била тествана с дрегер, който е отчел сериозната стойност. Глобата за това нарушение към днешна дата е 1000 лева и отнемане на книжката за до 1 година. 

От КАТ ежедневно предупреждават, че при погълнато дори малко количество алкохол - между 0,5 и 0,8 промила в кръвта зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой.

За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия. Над 0,8 на хиляда, какъвто бил случаят с БСП-кандидатката за Ловеч, тя е била неспособна да забележи навреме велосипедист, пешеходец или паркирана кола, за да ги избегне, ако се съди по тестовете на униформените и последствията на пътя от фиркани шофьори.

Освен че кандидат-кметицата не се радва на особена популярност във все по-бързо загиващият областен град, тя бе уличена преди няколко седмици и във финансови измами. Като дългогодишен шеф (и до момента) на една от най-големите компании в областта на текстила от целия регион, тя системно спестявала осигуровките на служителите си и пропускала здравните им вноски, заради което има заведени дела срещу нея в административния съд миналата година.

Фирмата й "Крис Фешън Индъстрийс" АД е с няколко ревизионни актове и глоби и за укрито ДДС от края на 2014-а до април 2015 г. Въпреки обжалванията на Банкова 4 години по-късно, през март т.г. ВАС окончателно се произнася по казусите и я задължава да плати всичко забавено, ведно с лихвите.