СКОПJE, A ВЕТО? Титофили изпочупиха български културен клуб в Охрид

Макета хвърляли павета по прозорците посред нощ

Свят
12:47 - 21 Ноември 2022
1857
СКОПJE, A ВЕТО? Титофили изпочупиха български културен клуб в Охрид

За пореден път е извършено нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид, съобщава БГНЕС.

Клубът е с разбити прозорци, вследствие на хвърляне на камъни по тях. Инцидентът се е случил тази нощ, около 02:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба показват множество разпръснати стъкла по пода.

Клуб "Цар Борис III" беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България: "Татари", "фашисти", "цигани", като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца.

Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг.

Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като "провокация срещу македонската идентичност".

Това не е първото посегателство срещу български клуб в югозападната ни съседка – на 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. 

За инцидента властите в Република Северна Македония обвиниха България - за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани.