Сладки кайсиеви хлебчета
за 12 броя, 45 мин
Продукти
150 мл сок от моркови
2 с.л. мед
3 с.л. олио
100 г пресни кайсии без костилките или 6 сушени кайсии
150 г брашно
100 г овесени ядки
½ пак. суха мая
1 щипка сол
Приготвяне
Загрява се сокът от моркови и се разбъркват в него медът и олиото. Оставя се да поизстине.
Кайсиите се нарязват на малки парченца. Смесват се брашното, овесените ядки и сухата мая.
Добавят се сокът от моркови, кайсиите и солта.
Омесва се тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се на топло да втаса около 30 мин. докато си удвои обема.
Тестото се размесва, оформя се на дълга ролка и се нарязва на 12 части. Оформят се на кръгли хлебчета.
Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят отново леко да втасат 15 мин. Намазват се с малко вода.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 12-15 мин.
Кайсиите может да се заменят с друг плод по избор.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Лятна свежа лазаня с много зарзават в 5 варианта" и "Как се прави чисто черен сладолед".