Сочно зеленчуково ризото
за 2 порции, 40 мин
Продукти
600 мл зеленчуков бульон
250 г общо коренчета за супа – морков, целина, пащърнак, магданоз
1 глава лук
125 г ориз за ризото
2 с.л. масло
100 мл бяло вино
50 г жълто сирене по избор
сол, черен пипер, индийско орехче
зелени кълнове или прясна билка по избор за поръсване – мащерка, риган, магданоз, босилек, мента.
Приготвяне
Бульонът се кипва. Обелените корени за супа и лук се нарязват на дребни кубчета.
В 1 с.л. разтопено масло се задушава лукът заедно с ориза.
Деглазира се с бялото вино - да заври силно, и къкри кратко, така че да не се поеме цялата течност.
Добавят се зеленчуците. Сипва се бульон, само да покрие ориза. Готви се на тих огън около 20 мин., като често се разбърква.
След като течността се поеме, се налива постепенно и останалият бульон и се разбърква.
Маха се от котлона преди да е поета цялата течност – да остане сочно.
Половината от настърганото жълто сирене се смесва с останалото масло и се подправя още горещото ризото.
Посолява се, поръсва се с черен пипер и индийско орехче и леко се разбърква.
Поръсва се с останалото жълто сирене и със зелената подправка.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.