Спаначена супа с алабаш
за 4 порции, 35 мин
Продукти
150 г спанак
250-300 г алабаш
250 г тиквички
200 г праз
1 стък пресен чесън
150 г пушен бекон
1,2 л зеленчуков или пилешки бульон
сол и черен пипер
Приготвяне
Нарязаният на тънки филийки бекон се запържва на сух тиган до хрупкавост и се оставя да се отцеди върху кухненска хартия.
Обеленият и нарязан на кубчета алабаш и наситненият стрък пресен чесън се задушават в същия тиган в мазнината от бекона.
Сипва се зеленчуловият или пилешки бульон и се оставя да ври на тих огън под капак около 5 мин.
Добавят се тиквичките, нарязани на кубчета и празът - на тънки шайби, и къкри още 3-4 мин.
Посолява се, добавят се целите листа спанак или нарязани на едро. Кипяа и се маха от котлона. Поръсва се с черен пипер.
Гарнира се с хрупкавия бекон.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.