Спешните медици протестират: На Слънчака ви обслужват само частни кабинети

Здраве
17:32 - 25 Юли 2023
3298
Спешните медици протестират: На Слънчака ви обслужват само частни кабинети

Национален протест и автошествие на медиците от центровете за спешна медицинска помощ ще се проведе в сряда, 26 юли, пред Народното събрание. Организатор е Националният синдикат „Защита“.

Основните искания са: по-добри условия на труд, увеличение на заплатите, увеличение на месечната издръжка на центровете, първа категория труд и други.
Сборният пункт е на паркинга на "Княз Ал. Батенберг" в 10:30 часа, уточнява БНР. 

„Това е поредният протест, а се очаква приемане на бюджета. Очакваме депутатите да изпълнят обещаното на предишния протест – на 13 юли. Ще внесем искане-декларация до президента на Република България за свикване на Съвета за национална сигурност, защото съществува огромна опасност да останем без спешна помощ“, коментира Красимир Митов, председател на Национален синдикат „Защита“.

Той изтъкна, че сред най-острите проблеми в сектора е недостигът на кадри, напредналата възраст на медиците, работещи в спешните центрове, лоши условия на работа и ниско възнаграждение.

По думите на Митов средствата за издръжка на центровете за СМП не са актуализирани от 2015 година.

„Неблагоприятна, трагична и плачевна“ е ситуацията е спешните звена, разказа д-р Иво Велев от ЦСМП в Перник. И припомни спецификата на работа на колегите му, за тежките смени и понякога конфликтните ситуации с агресивни пациенти и техните близки при посещения на адреси.

Митов отбеляза, че морският ни курорт „Слънчев бряг“ се обслужва от частна структура и предположи, че ако политиката към спешните медици не се промени, може да се цели фалиране ЦСМП и преминаване на тези грижи в частни ръце.