Сръбска картофена супа
за 6 порции, 40 мин
Продукти
1 кг картофи
3 червени чушки
2 моркова
1,5 л зеленчуков бульон
1-2 дафинови листа
3-4 глави лук
2-3 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. мащерка
4 с.л. зехтин или олио
сол
Приготвяне
Обелените картофи, чушките и морковите се нарязват на малки кубчета.
Слагат се в кипналия бульон заедно с дафиновите листа и сол. Къкри на тих огън под капак.
Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват за кратко в зехтина или олиото. Поръсва се със сладкия и лютоия червен пипер и се разбърква на котлона.
Изсипва се в супата и се готви още малко до готовност. Поръсва се с мащерка.
Супата има и вариант с месо. Заедно с лука и чесъна се запържва 500 г телешка или друга кайма.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.