Средиземноморска салата с рукола

за 4 порции, 40 мин

Кухня
12:14 - 14 Март 2020
4401
Средиземноморска салата с рукола

Продукти

250 г паста по избор

2 скилидка чесън

200 г чери домати или от големите на парчета

100 г черни маслини без костилките

10-12 топчици мини моцарела

1 глава лук

5-6 сушени домата в зехтин

100-150 мл доматен сок

2-3 с.л. бял балсамов оцет

5-6 с. л. зехтин

1-2 шепи рукола

1 щипка захар

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пастата се сварява ал денте заедно с обелените цели скилидки чесън в кипяща подсолена вода. Отцежда се, като скилидките се запазват.

Чери доматите се разполовяват. Сушените домати се отцеждат от зехтина и се нарязват на малки парченца.

Обеленият лук и вареният чесън се наситняват. Разбъркват се с доматения сок и захарта, белия балсамов оцет, малко сол и черен пипер. Полива се със зехтина.

Прибавят се отцедената паста, чери доматите и сушените домати, топчиците моцарела и черните маслини. Оставя се да престои и овкуси.

Листенцата руколата се поръсват накрая, точно преди поднасянето.

Вместо рукола, може да се използва зелена салата.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.