Средиземноморска салата с рукола
за 4 порции, 40 мин
Продукти
250 г паста по избор
2 скилидка чесън
200 г чери домати или от големите на парчета
100 г черни маслини без костилките
10-12 топчици мини моцарела
1 глава лук
5-6 сушени домата в зехтин
100-150 мл доматен сок
2-3 с.л. бял балсамов оцет
5-6 с. л. зехтин
1-2 шепи рукола
1 щипка захар
сол и черен пипер
Приготвяне
Пастата се сварява ал денте заедно с обелените цели скилидки чесън в кипяща подсолена вода. Отцежда се, като скилидките се запазват.
Чери доматите се разполовяват. Сушените домати се отцеждат от зехтина и се нарязват на малки парченца.
Обеленият лук и вареният чесън се наситняват. Разбъркват се с доматения сок и захарта, белия балсамов оцет, малко сол и черен пипер. Полива се със зехтина.
Прибавят се отцедената паста, чери доматите и сушените домати, топчиците моцарела и черните маслини. Оставя се да престои и овкуси.
Листенцата руколата се поръсват накрая, точно преди поднасянето.
Вместо рукола, може да се използва зелена салата.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.