Средиземноморска зимна зеленчукова супа
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 стрък праз
1 батат – сладък картоф – около 200 г
250 г картофи
300 г тиква
2 червени чушки - може от туршия, печени или сушени
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
3 клонки мащерка, 3 клонки розмарин, 2 клонки риган - може сушени
1 л зеленчуков бульон
1 малко сушено или прясно червено люто чушле
сол и черен пипер
¼ връзка магданоз
10 сушени домата
½ ч.л. настъргана лимонова кора
Приготвяне
Празът се нарязва на пръстени.
Обелените батати, картофите и тиквата се нарязват на кубчета около 2 см.
Изчистените от семките чушки се нарязват на лентички. Обелените лук и чесън се наситняват.
Билките се завързват на букетче с кухненски конец.
Загрява се зехтинът и се запържват лукът и чесънът на средна температура 2-3 мин. Прибавят се бататите и картофите и се запържва още 4 мин.
Сипва се бульонът, слагат се билките и лютото чушле. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да заври.
Готви се около 5 мин. и се добавят чушките, празът, тиквата и къкри още 10-15 мин.
Сушените домати се нарязват на кубчета и се смесват с лимоновата кора, 1 щипка сол и наситнения магданоз.
Поръсва се супата, като преди това се изважда букетчето билки.
Супата може да се поръси и с настъргано жълто сирене по избор.